Volledig scherm
Mark Slats wijst op deze archieffoto toevallig naar waar hij zich nu bevindt. © AD

Mark Slats mag nog steeds hopen op de eerste plaats

Met nog slechts vijf deelnemers in de race is Mark Slats de enige zeiler die nog een bedreiging kan vormen voor de Franse koploper Jean-Luc Van der Heede. De 41-jarige Wassenaarder moet nog een kleine 400 zeemijlen op zijn rivaal goedmaken om als eerste onder het finishdoek in de Franse badplaats Les Sables d'Olonne door te kunnen zeilen.

Het geluk lachte Slats toe om zijn achterstand tot behapbare proporties terug te brengen: Van der Heede kreeg een tijdstraf aan zijn broek omdat hij op een niet toegestaan moment gebruikmaakte van zijn satelliettelefoon. Dat betekende 18 uur verplicht ronddobberen ergens midden op de Atlantische Oceaan.

Maar wie nu denkt dat het dus groot feest is in de entourage van Slats heeft het mis. ,,Aanvankelijk zou Van der Heede zijn straf moeten uitzitten op een plek waar het normaal gesproken flink waait'', zegt teammanager en jachtenbouwer Dick Koopmans. ,,Ineens werd besloten om de tijdstraf te laten ingaan eerder in de race, toen Van der Heede door windstilte sowieso geen tempo kon maken. En waar Mark dus weinig van zijn achterstand kon goedmaken.'' Ook voor Slats was dat even slikken, maar hij houdt de moed erin. Sowieso is het al een prestatie dat hij naar alle waarschijnlijkheid de finish gaat halen na een afmattende zeilwedstrijd over een afstand van 30.000 zeemijlen. En met al heel veel uitvallers. Van de 18 deelnemers die ruim een half jaar geleden vanuit de Franse westkust vertrokken, zijn er nog slechts vijf in de race.

Optimistisch

Ook Koopmans blijft optimistisch: ,,Vergeet niet dat de achterstand van Mark ooit 2000 mijl bedroeg. Sindsdien is hij aan een ongelooflijke inhaalrace bezig. Zijn boot is sneller nu, ook omdat de mast van Van der Heede enigszins beschadigd is geraakt. Dat zou hem bij harde tegenwind nog kunnen opbreken. De overige deelnemers zijn ver achterop geraakt, dus de tweede plaats kan hem bijna niet meer ontgaan.''

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (58%)
  • Nee (31%)
  • Geen mening (11%)
1523 stemmen