Mark Slats verpulvert wereldrecord oceaanroeien met 21 dagen

videoDe Wassenaarse timmerman Mark Slats heeft het wereldrecord oceaanroeien verpulverd. Slats roeide solo en non-stop de 5000 kilometer van de Canarische eilanden naar de Kleine Antillen in 30 dagen, 7 uur en 49 minuten. Dat is 21 dagen sneller dan het vorige record.

De 40-jarige roeier kwam zondag rond 00.30 uur (Nederlandse tijd) aan op het eiland Antigua. Slats deed mee aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld, om geld in te zamelen voor medicijnen tegen kanker.

De recordhouder heeft met de race geld ingezameld voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Nadat zijn moeder ernstig ziek werd en behandeld moest worden voor longkanker, merkte Slats dat medicijnen erg duur zijn. Met deze actie wil hij helpen medicijnen tegen kanker goedkoper te maken zodat een behandeling voor iedereen toegankelijk wordt. ,,Dit is voor jou mama'', reageerde Slats vlak na aankomst in de haven.

Volledig scherm
Mark Slats © Facebook Slats

Goede condities

Ondanks zijn enorme krachttoer maakte Slats bij aankomst een montere indruk. ,,Ik heb elke dag 17,5 uur geroeid en maar vier uur geslapen. Eén keer heb ik in een etmaal acht uur geslapen. Ik voelde me een beetje wankel toen ik aankwam, maar inmiddels gaat het goed'', zegt de 40-jarige Slats, die verbaasd is dat hij zoveel tijd van het vorige record heeft afgesnoept. Volgens hem komt de prestatie door een combinatie van goed materiaal, goede condities en een goede voorbereiding. ,,Ik heb ook geen pijn in mijn handen gehad, alleen nu even geen gevoel meer in twee vingers'', vertelt hij opgetogen.

In die maand op zee heeft Slats er nooit echt doorheen gezeten. Ook niet toen hij net in zijn bed kroop om een uurtje te gaan rusten en op dat moment 'een walvis vol een klap aan de zijkant van mijn boot gaf'. Hij heeft het naar eigen zeggen twee keer mentaal zwaar gehad. ,,Maar in mijn zwaarste momenten dacht ik aan mijn moeder.''

Billen rust geven

Voorlopig blijft Slats even op de Antillen. Vooral om zijn billen rust te geven. Doordat hij constant in een nat stoeltje zat, hebben die zwaar geleden, vertelt Slats. ,,De puisten zitten erop, maar gelukkig geen zweren.''

Hij moest het avontuur zelf bekostigen, 120.000 euro, inclusief de boot, Peanuts genaamd, die hij in Engeland liet bouwen. De Wassenaarder , die een goedlopend aannemersbedrijf in zijn geboorteplaats heeft, verkocht onder meer zijn huis om het geld bijeen te brengen.

De roeier vertrok op zijn boot Peanuts op 14 december van La Gomera op Las Palmas. Het vorige officiële record voor oceaanroeien (solo) stond op 51 dagen, 11 uur en 15 minuten.

Bewondering

Er was in Antigua veel waardering en bewondering voor Slats. Zijn prestatie werd door mensen van de organisatie ‘bovenmenselijk’ genoemd. Slats, ter plekke als de Gentle Giant, de aardige reus, aangeduid, had zelf ook niet verwacht dat hij in minder dan 31 dagen de oversteek zou maken. Hij hoopte zelf op een termijn van 40 tot 45 dagen. Slats zei geluk te hebben gehad met het weer. Er stond vaak veel wind en dat zorgde voor extra snelheid.

,,Ik heb gemengde gevoelens”, vertelde Slats net terug op het vasteland. ,,Ik ben blij dat ik er ben, maar aan de andere kant besef ik dit geweldige avontuur voorbij is. Ik moet maar snel een nieuwe uitdaging zoeken.” Eerst gaat de aannemer over een week weer noodgedwongen aan het werk. ,,Het geld is op. Daarom moet ik echt weer aan de slag.”

Bekijk boven dit artikel de finish van Mark Slats. 

Volledig scherm
Mark Slats © Mark Slats

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag