De steunbetuigingen aan ISIS (foto boven) vragen om een tegenreactie, vindt Patrick Schouten.
Volledig scherm
De steunbetuigingen aan ISIS (foto boven) vragen om een tegenreactie, vindt Patrick Schouten. © Jos van Leeuwen

Mars door Schilderswijk tegen moslimradicalisme

Uit woede over recente uitingen van moslimradicalisme en anti-semitisme in de stad organiseert een groep Hagenaars een protestmars door de Schilderswijk.

Hagenaar Patrick Schouten ergert zich al weken kapot. Aan mannen die in de stad openlijk hun steun betuigden aan de radicaal islamitische organisatie ISIS (tegenwoordig IS). Aan mannen die met bedekte gezichten wapperden met islamitische vlaggen, ongelovigen als 'de vijand' bestempelden en 'dood aan de Joden' riepen.

Én Schouten stoort zich mateloos aan de in zijn ogen lakse houding van zowel politie als burgemeester. 'Er wordt radicale moslims niets in de weg gelegd om hun haat te kunnen propageren,' zegt Schouten.

'Pro Patria'
De geboren en getogen Hagenaar is naar eigen zeggen niet de enige die er zo over denkt. Met een groep van zo'n vijftien vrienden heeft hij daarom de beweging Pro Patria opgericht, 'voor het vaderland'. Op 10 augustus houden zij een protestmars dwars door de Schilderswijk en Transvaal. Zo'n honderd mensen hebben hun deelname inmiddels toegezegd, onder wie veel supporters van voetbalclub ADO Den Haag. Schouten hoopt dat uiteindelijk 200 tot 300 mensen met hem meelopen. Via internet worden zij opgeroepen.

Met haat tegen moslims of buitenlanders in het algemeen heeft de demonstratie niets te maken, zegt Schouten. Hij roemt zelfs het protest waarmee Koerden afgelopen weekeinde in de stad het geweld van IS in Irak aan de kaak stelden. Het is nu tijd dat ook de autochtone Nederlandse bevolking haar stem laat horen, zegt Schouten. Tegen IS en islamatisch radicalisme in de stad. 'Om te laten zien dat de zogenoemde Sharia-driehoek nog steeds Nederlands grondgebied is, waar Nederlandse wetten en regels gelden.'

Politiek
'Want iedereen heeft het daar wel over, maar niemand doet er wat aan. En op de politiek hoeven we ook niet te rekenen,' concludeert Schouten. 'De roep om Joden te doden en het brengen van de Hitlergroet was volgens Van Aartsen, onze burgemeester, niet over de grenzen van het toelaatbare. Voor ons wel. Wij willen het signaal afgeven dat niet iedereen het hoofd buigt. Als we dat wel doen, laten we straks alles over ons heen komen.'

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag