Volledig scherm
Ter illustratie. Een konijn in een kooi.

Massa knagertjes naar Den Haag na moord in Frankrijk

Een Zuid-Franse fokker bracht onlangs zijn vrouw om. Nu hij vastzit was de vraag wat te doen met de honderden knaagdieren die hij achterliet. Geertje van Kranen van de Haagse knaagdieren-opvang had de oplossing. Ze komen naar ’t Knagertje.

Het zijn aantallen om van te duizelen: 252 hamsters, 212 muizen, 287 ratten, 320 gerbils, 40 degoes, 100 volwassen konijnen en 113 babykonijntjes.

Geertje van Kranen van de Knaagdierenopvang heeft een groot hart, maar ook zij moest wel even slikken toen ze hoorde hoeveel dieren de Zuid-Franse fokker had. ,,Ik zie het maar als een uitdaging’’, zegt ze. ,,We zijn afgelopen jaar verhuisd naar een groter pand aan de Stieltjesstraat. Ik dacht ik pak het dan ook maar groots aan’’, voegt ze er grinnikend aan toe.

Op weg

Donderdagmiddag gaat ze met verschillende auto’s, allemaal met chauffeur, op weg naar Frankrijk om de dieren op te halen. Vrijdagavond hoopt ze weer terug te zijn. Dat betekent nu heel veel regelen. Er is namelijk heel veel papierwerk als je met zoveel dieren de grens wilt passeren. ,,Gelukkig heb ik nu toestemming. En de laatste chauffeur heeft nu ook vrij gekregen.’’

Er zijn wel nog mensen nodig die willen meebetalen aan de benzine. ,,Ik kreeg net van iemand alvast 30 euro’’, zegt Van Kranen, die ook nog oproepjes de deur uit gaat doen met de vraag of mensen bijvoorbeeld rechthoekige hamsterkooitjes hebben, om de dieren mee te transporteren. Dan is er nog extra voer nodig voor onderweg, zoals appels, komkommers, andijvie en wortels. En er wordt alvast gezocht naar pleeggezinnen voor de honderden beesten. Ook wordt contact gelegd met andere asielen.

,,Weet je, veel mensen komen op voor honden en katten, maar knaagdieren zijn nog altijd ondergeschoven kindjes’’, verteklt Van Kranen. ,,Daar komt bij dat er in Frankrijk niet zoveel dierenasielen zijn. Het betekent in de praktijk dat ze deze dieren laten inslapen.’’

Onderdak

Als de dieren binnen zijn hoopt de Haagse dat ze binnen twee weken vast onderdak voor ze heeft gevonden.

Over de moord in Zuid-Frankrijk, aanleiding voor de hele operatie, is niet veel bekend. Geertje hoorde er van via een caviaopvang in Limburg. Daarna meldde zij zich zelf bij de betrokken Franse instanties. Vandaag worden de dieren vast naar Parijs gebracht. ,,Daar halen we ze op’’, zegt ze aan de telefoon.

Eén keer moest Van Kranen het gesprek onderbreken voor een meneer die kooltjes kwam brengen. ,,Helemaal uit Brabant. Leuk hè?’’

Niet veel later gaat op de achtergrond nog een telefoon. ,,Die gaat steeds, al de hele dag. Er is zóveel te doen. Dus als je het niet erg vindt, dan ga ik nu weer verder...’’

  1. Bruiloftsgast bespuugt beveiligingsbeambte nadat Lamborghini crasht, verhuurder doodziek van incident
    VIDEO

    Bruilofts­gast bespuugt beveili­gings­be­amb­te nadat Lamborghi­ni crasht, verhuurder doodziek van incident

    Een peperdure Lamborghini Huracan van een Utrechtse verhuurder, die onderdeel was van een trouwstoet, is vannacht in botsing geraakt met een busje op de kruising van de Pettendijk en de Lange Kruisweg in Maasdijk. Na de botsing liep het zodanig uit de hand dat een 30-jarige beveiligingsbeambte van het busje werd aangevallen en meerdere keren in haar gezicht werd gespuugd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag