Massale sterfte zet door: zeker 150 nieuwe dode spreeuwen

VIDEOEen week na de laatste massale spreeuwensterfte in het Huijgenspark in Den Haag zijn er opnieuw tientallen dode spreeuwen gevonden. De Dierenambulance spreekt over zeker 150 nieuwe vogellijkjes. Daarmee komt het dodental op 297.

Medewerkers van de Dierenambulance waren een groot deel van de ochtend bezig met het verzamelen van de dode vogels. De dieren lagen deze keer verspreid over het hele park en op straat, waar zij de vorige keren slechts onder enkele bomen lagen. Op foto's is te zien dat de Dierenambulance ook twee dode duiven aantrof.

Tussen de lijkjes vonden zij ook een levende spreeuw, meldt buurtbewoonster Isabel Elena Tirado. ,,Gelukkig hebben ze deze keer ook een levende gevonden. Ik hoorde alleen dat het niet heel goed met hem gaat’’, zegt ze.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
De dierenambulance trof zelfs spreeuwen langs de stoep aan. © Jos van Leeuwen

Bloedonderzoek

Alle spreeuwen werden meteen overgebracht naar verschillende onderzoeksinstituten, zoals het gespecialiseerde laboratorium Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad, het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht en de Haagse Vogelopvang de Wulp. Eerder onderzoek leidde nog niet tot duidelijke conclusies, maar volgens Sharon Lexmond van de Wulp kan de vondst van de levende spreeuw leiden tot nieuwe inzichten. ,,We kunnen nu uitgebreid bloedonderzoek doen, wat bij de dode vogels niet kon’’, legt ze uit. ,,Het bloed van dode vogels was onder meer al te veel gestold om grondig te kunnen bekijken. Eerder konden we al het usutuvirus en het westnijlvirus uitsluiten, maar nu kunnen we ook zoeken naar sporen van andere ziekten.’’

In afwachting daarvan is het gebied wederom afgezet door de politie. De Haagse Partij voor de Dieren reageerde geschokt op sociale media. ,,Wat een triest nieuws. Wij willen dat de gemeente maatregelen neemt als uit het onderzoek blijkt dat de spreeuwen door voorkombare oorzaken zijn overleden.’’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
De Dierenambulance trof ook twee dode duiven aan. © Jos van Leeuwen
Volledig scherm
Zak met dode spreeuwen © Isabel Elena Tirado
Volledig scherm
Sharon Lexmond van vogelopvang de Wulp onderzoekt de dode spreeuwen © Perry Hokke

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag