Volledig scherm
Vaas met bloemen in een stenen nis (1615) van Roelant Savery. © Mauritshuis

Mauritshuis koopt topstuk op kunstbeurs Tefaf

Museum het Mauritshuis in Den Haag heeft een van de topstukken verworven die de komende dagen zijn te zien op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Het gaat om het schilderij Vaas met bloemen in een stenen nis uit 1615 van Roelant Savery. Het steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt en een particulier kon het werk voor 6,5 miljoen euro worden gekocht.

Volledig scherm
Directeur Emilie Gordenker van het Mauritshuis. © Frank Jansen
Quote

Bloemstil­le­vens van Savery zijn zeldzaam en komen zelden op de markt, zeker een kunstwerk van zo'n hoge kwaliteit

Emilie Gordenker

De koop was al voor aanvang van de Tefaf afgerond. ,,Bloemstillevens van Savery zijn zeldzaam en komen zelden op de markt, zeker een kunstwerk van zo'n hoge kwaliteit,'' zegt Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis. Volgens haar moest het museum snel schakelen om de concurrentie van andere verzamelaars op de prestigieuze kunstbeurs voor te zijn.

Aanvulling
Het aangekochte werk is een belangrijke aanvulling op de collectie bloemstillevens van het Mauritshuis. Als een van de weinige musea ter wereld kan het een representatief overzicht tonen van de ontwikkeling van het genre van de zestiende tot en met de achttiende eeuw.

Roelant Savery (1576-1639) geldt met Ambrosius Bosschaert en Jacob de Gheyn als een van de drie pioniers van het zelfstandige bloemstilleven. ,,De verwerving van Vaas met bloemen in een stenen nis maakt het 'boeket' compleet,'' aldus het museum.

Ondanks de aankoop blijft het schilderij de komende dagen op de Tefaf te zien. Het werk is vanaf 24 maart in het Mauritshuis te bewonderen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag