Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie Zelfportret van Jan Steen © anp

Mauritshuis toont onbekender werk van Jan Steen

Het Mauritshuis toont vanaf aanstaande donderdag onbekender werk van Jan Steen: niet de spreekwoordelijk geworden 'huishoudens van Jan Steen', maar schilderijen met thema's uit de Bijbel, de klassieke mythologie en de oudheid.

,,Steen zocht verhalen om zijn repertoire mee te kunnen uitbreiden. De Bijbel, heldenverhalen uit de oudheid en andere bronnen boden enorm veel materiaal waarmee hij verder uit de voeten kon. Ook daarin bracht hij komische elementen aan, net zoals in zijn huishoudens", zegt samenstelster Ariane van Suchtelen.

De historiestukken waren tot halverwege de achttiende eeuw erg gewild, maar daarna verviel de interesse in de kunstwerken. ,,Het is niet overdreven te zeggen dat de historiestukken een miskend onderdeel van Steens oeuvre vormen", aldus het Mauritshuis. 

Tot half mei zijn er in de kunsttempel aan de Hofvijver 21 historiestukken van Steen te zien, onder de naam: Jan Steen vertelt. Ook is De bespotting van Simson is te zien, dat recent tot authentieke Steen werd bestempeld.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag