Volledig scherm
Een medewerker houdt een portret vast van Johan Maurits op de plek waar de buste van hem stond in het Mauritshuis. Foto ter illustratie. © ANP

Mauritshuis zet vraagtekens bij omstreden verleden van naamgever Johan Maurits

Met talkshows, dansvoorstellingen, muziek en theater moeten bezoekers van het Mauritshuis een beter beeld krijgen van misstanden in het verleden. Het museum zet met de tentoonstelling Bewogen Beeld zelfs vraagtekens bij de bedoelingen van zijn eigen naamgever Johan Maurits. 

Bezoekers van het Mauritshuis worden de komende tijd uitgedaagd om kunstwerken met een kritische blik te bekijken. Zo kunnen ze zaterdag 22 juni tijdens de tweede editie van Bewogen Zaterdag niet alleen dans-, theater- en muziekvoorstellingen bijwonen en met een museumdocent ‘bewogen beeld’ maken, ook kunnen ze rondleidingen volgen om meer te leren over het omstreden leven van Johan Maurits. 

Johan Maurits van Nassau-Siegen was jarenlang (1636-1644) gouverneur van Nederlands-Brazilië en stond vooral bekend als ‘verlicht’ bestuurder. Samen met wetenschappers, architecten en kunstenaars probeerde hij het toenmalige Nederlands-Brazilië in kaart te brengen. Een minder bekend gegeven, is zijn betrokkenheid bij de trans-Atlantische slavenhandel van de West-Indische Compagnie. Het levensverhaal van Johan Maurits is dus ook verweven met onze koloniale geschiedenis. 

Met de tentoonstelling Bewogen Beeld die tot 7 juli te zien is, wil het Mauritshuis nieuw licht schijnen op het eenzijdige beeld. Het museum toont met geselecteerde beelden verschillende perspectieven van de geschiedenis. De tentoonstelling is een onderdeel van een meerjarig onderzoeksproject, waarmee onderzoekers het beeld wat is ontstaan over Johan Maurits inzichtelijk proberen te maken. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag