Volledig scherm
Bezoekers in het Mauritshuis kijken naar het beroemde schilderij het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. © anp

Mauritshuis zoekt namaakmeisje met de parel

Het Mauritshuis zoekt reproducties van het Meisje met de parel. Iedereen die thuis of waar dan ook een kopie heeft hangen van het beroemde schilderij van Johannes Vermeer mag zich melden bij het museum.

Volledig scherm
Bezoekers eind juni in de rij om een kijkje te nemen bij het vernieuwde Mauritshuis. © anp
Volledig scherm
© anp

De wedstrijd maakt deel uit van de campagne 'Je vindt het origineel in het Mauritshuis', een actie met het belangrijkste pronkstuk van het museum in de hoofdrol. De zoektocht richt zich op foto's van reproducties bij mensen thuis. Dat kan als poster boven de bank zijn of in een lijstje op het dressoir of de schoorsteenmantel, zelf geborduurd of geschilderd aan de muur. Klassieke, maar ook moderne versies zijn toegestaan.

Het winnende ontwerp wordt na de zomer levensecht nagebouwd in het Haagse Mauritshuis, met op de plek van de reproductie het échte Meisje met de parel.

een van de grootste fans
Wereldwijd zijn er veel fans van het Meisje met de parel. Een van de grootste fans is volgens het Mauritshuis de Japanner Shin Ichi Fukuoka. Hij is om die reden de hoofdrolspeler van de campagne. Zelf heeft hij thuis een versie van het schilderij hangen. Al prijkt deze mooie reproductie bij hem in de kamer, hij zegt toch de voorkeur te geven aan het origineel. Speciaal voor de Japanse superfan heeft het Mauritshuis daarom zijn appartement natuurgetrouw nagemaakt in het museum.

Foto uploaden
Wie dit eveneens wil meemaken, kan via de website www.mauritshuis.nl zijn of haar woning met het Meisje met de parel uploaden. De actie loopt nog tot en met vrijdag 21 augustus. Ook op Facebook heeft het Mauritshuis een aparte pagina aangemaakt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag