Volledig scherm
Koningin Máxima zwaait naar de menigte voor buurthuis De Mussen. Rechts Mussen-directeur Nicoline Grötzebauch. © anp

Máxima is ook de koningin van de Schilderswijk

FotoserieKoningin Máxima bracht vanmiddag een bezoek gebracht aan het jubilerende wijkcentrum De Mussen in de Haagse Schilderswijk. De koningin sloot vandaag aan bij het feestje van het buurtcentrum: De Mussen bestaat negentig jaar en is daarmee het oudste buurtcentrum van het land.

Quote

Hoe vaak krijg je de koningin over de vloer? Natuurlijk ben ik gespannen.

Nicoline Grötzebauch

Een uur voordat het hoge bezoek zich laat voorrijden, loopt Nicoline Grötzebauch in haar buurtcentrum op haar schoenen te wiebelen. ,,Ja joh'', lacht de directeur van De Mussen, ,,hoe vaak krijg je de koningin over de vloer? Natuurlijk ben ik gespannen.''

Subsidie
Oké, gespannen dus, maar vandaag ook vooral een stuk positiever gestemd dan eerder in de week, toen een door de gemeente afgekondigde vermindering van de subsidie haar zwaar op de maag lag. ,,Natuurlijk vind ik nog steeds dat het moet ophouden met al die bezuinigingen hier in de Schilderswijk, maar vandaag zijn we niet chagrijnig, vandaag is het feest!''

Dat feest, voor de goede orde, is er ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van vermoedelijk het oudste buurtcentrum van Nederland. Gelegen middenin een wijk met veel maatschappelijke problemen, maar met dus gelukkig ook een gedreven team, ondersteund door meer dan 140 vrijwilligers en een slordige 1800 bezoekers per week.

Volledig scherm
Oranjefan Sarkis Cakmakei (40) staat al meer te wachten op koningin Máxima. © anp

Kartonnen bord
Buiten, achter de dranghekken staan tientallen buurtbewoners in de druilerige regen te wachten op wat komen gaat. Met pal vooraan een man met een enorme bos bloemen in zijn handen en een kartonnen bord tussen zijn benen geklemd: 'Ik heb een kado voor Ariane, Amalia en Alexia - alsjeblieft koningin Máxima' staat er op.

Met een oranje paraplu tegen de gestaag vallende regen doet Sarkis Cakmakei (40) zijn verhaal. Trillend van de kou, want hij staat hier al een uur of wat. Hij is geboren in Armenië, woont sinds zijn eerste levensjaar in Nederland en is verzot op het koningshuis vanaf het moment dat Máxima in beeld kwam. ,,Zij is de top. Zo charmant, zo stijlvol... Ik heb haar één keer eerder gezien en dat was heel heftig.''

Optredens
Helaas voor Cakmakei stapt even later de koningin - grotendeels gekleed in de kleur van zijn paraplu - aan de voor hem verkeerde kant van de auto uit. Om na de eerste van uiteindelijk vier 'fotomomentjes' de warmte in het pand van De Mussen op te zoeken.  

Máxima woonde in het buurtcentrum enkele optredens van kinderen bij en kreeg een rondleiding door De Mussen. Ook sprak de koningin met vrijwilligers en bezoekers.

Volledig scherm
Daar is de koningin! Rechts loco-burgemeester Ingrid van Engelshoven. © anp
Volledig scherm
Zwaaien naar de menigte die zich voor De Mussen heeft verzameld. © anp
Volledig scherm
Koningin Máxima tussen de Haagse loco-burgemeester Ingrid van Engelshoven (links) en directeur Nicoline Grötzebauch van De Mussen in. © anp
Volledig scherm
Koningin Máxima sprak ook met buurtbewoonsters. © anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
De koningin bezocht ook een schilderles voor kinderen in het buurtcentrum. © anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
  1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
    PREMIUM
    Vak apart

    Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

    Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag