Volledig scherm
De winnaars van de Gouden Pollepel 2014, de culinaire rubriek van AD Haagsche Courant, maken een ererondje voor ze weer aan het werk gaan. © AD/Frank Jansen

Mazie, winnaar Gouden Pollepel 2014

Het winnen van de Gouden Pollepel van AD Haagsche Courant vormt een nieuw hoofdstuk in het succesverhaal van Mazie. De start was voorzichtig, maar na vierenhalf jaar scoort Mazie een fraaie 8,7 in onze eetrubriek en staat het Haagse restaurant van Coen Kramer als een huis.

Quote

Ik moest 's ochtends als keukenhulpje de luizenklusjes doen en Takis en ik stonden tot 02.00 uur 's nachts af te wassen.

Eigenaar/gastheer Coen Kramer

Meestal zo rond 17.00 uur klimt Takis Panagakis via een laddertje uit het raam op de eerste verdieping aan de Maziestraat. Hij betreedt dan zijn daktuintje waar hij twintig, dertig soorten kruiden en bijzondere groenten verbouwt, zoekt wat van zijn gading, daalt af en gaat in zijn keuken aan de slag.

De van geboorte Griekse chef is bezeten van zijn vak. In zijn speurtocht naar nieuwe culinaire vergezichten verlaat hij platgetreden paden, zoekt, verandert en proeft, tot hij op een creatie stuit die het waard is om verder te ontwikkelen.

Waar die combinatie van verbeeldingskracht en vakkennis toe kan leiden, proefden wij een paar weken geleden tijdens ons bezoek aan het restaurant van eigenaar/ gastheer Coen Kramer. Het prachtige, lichtvoetige menu werd afgesloten met een adembenemend slotakkoord uit Panagakis' toverdoos: gekonfijte bundelzwammetjes, knisperende hazelnoten, pure chocolade en rood fruit.

Toen Mazie vierenhalf jaar geleden de deuren opende, was de huidige successtory nog een verre droom. ,,In de beginperiode draaiden we misschien vijftien, twintig couverts per avond," zegt Kramer. ,,We waren toen nog met z'n tweetjes, ook omdat ik heel voorzichtig ben begonnen, met een beperkte investering. Ik moest 's ochtends als keukenhulpje de luizenklusjes doen en Takis en ik stonden tot 02.00 uur 's nachts af te wassen."

Liefhebbers
Maar in het verborgen zijstraatje van het Noordeinde gebeurde iets bijzonders, zo ontdekten de culinaire liefhebbers al snel. Het historische pandje waar begin jaren '80 de nog jonge Henk Savelberg La Grande Bouffe tot een begrip wist te verheffen en waar later Gregor Amse naam maakte met Amdez Koesveld, trok steeds meer gasten en Kramer kreeg de kans om Mazie verder uit te bouwen.

Volledig scherm
Hert met sinaasappel, cacao en winterse groenten, één van de gerechten van chef-kok Takis Panagakis bij Mazie. © Serge Ligtenberg

,,Na anderhalf jaar hebben we een nieuwe keuken met betere apparatuur neer laten zetten. Meer tools betekende dat Takis zich verder kon ontwikkelen, en dat werd nog beter voor hem toen er wat handjes in de keuken bijkwamen.''

Inmiddels werken er drie mensen in de bediening en ook in de keuken zijn dagelijks drie koks nodig. Mazie staat in Lekker, is bekend bij GaultMillau en Michelin en aangesloten bij Jeunes Restaurateurs d'Europe.

Proeven
Wie in een weekend wil proeven van Takis' creaties en de door Kramer aangedragen wijn-spijscombinaties, moet ruim tevoren reserveren. De start was dan wel behoedzaam, maar toen de vaart er eenmaal in zat, ging het steeds sneller met Mazie. ,,Het gaat heel goed. Na de recensie in jullie krant stond de telefoon roodgloeiend en we hebben steeds meer vaste gasten. Er groeit hier iets moois.''

De beperkingen van het huidige pand - krappe ruimte en slechte akoestiek - neemt Kramer voor lief. Een verhuizing naar een ruimer pand vindt hij geen optie. ,,Deze locatie is ook onze kracht. Er komen hier Hagenaars die hun hele leven al in de stad wonen en nu pas de Maziestraat ontdekken. En als ze zeggen dat ze in tijden niet zo lekker hebben gegeten en gedronken, dan doen we het goed."

In samenwerking met indebuurt Den Haag