Volledig scherm
De beruchte flitspaal op de Wippolderlaan (N211) bij afslag Wateringseveld. © Jacques Zorgman

Meest fournerende flitskasten: tienduizenden boetes op Haagse hoofdwegen

Het Centraal Justitieel Incassobureau heeft vorig jaar weer grif bekeuringen verstuurd naar hardrijders in Den Haag. Meerdere hoofdwegen in de hofstad staan in de lijst van meest fournerende flitskasten.

Landelijk de meest lucratieve boetemachine is de flitspaal op de kruising van de Beatrixlaan en de Westlandseweg in Delft, daar werden vorig jaar ruim 41.000 verkeersovertreders gefotografeerd. Het waren wel iets minder boetes dan vorig jaar, toen er nog meer dan 43.000 keer geflitst werd.

Maar met 39.000 boetes is ook de roemruchte flitspaal op de N211 bij Wateringen een duurzame inkomstenbron voor de staat. Op deze weg gaat bij kruisingen de maximumsnelheid plots van 70 km/u naar 50, en dat zien veel mensen over het hoofd. Een flitser verderop op deze weg leverde ook al 35.000 prenten op.

De Van Alkemadelaan tussen de N44 en Scheveningen was vorig jaar goed voor dik 27.000 snelheidsboetes.

1600 boetes

Volautomatisch betrapt worden op doorrijden bij rood licht overkwam in Zuid-Holland de meeste mensen in Voorburg, waar aan de Laan van Nieuw Oosteinde bijna 2800 bekeuringen voor dit vergrijp werden opgemaakt. Ook de Raamweg en de Oude Haagweg zijn, met elk bijna 1600 boetes, straten die de schatkist doen watertanden: de sanctie op verkeersovertredingen is hier namelijk 230 euro per keer, en dan moet de dader ook nog eens een paar euro administratiekosten betalen om de boetemachinerie van het justitieel incassobureau te bekostigen. Wie dat niet wil, moet ook op de A4 oppassen: de trajectcontrole tussen Den Haag en Voorburg leverde 86.000 boetes op.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag