Volledig scherm
Het meeuwenjong dat uit de tuin van Jos van Leeuwen gered moest worden. © Jos van Leeuwen

Meeuwenjonkies vallen massaal van het dak

De dierenambulance moet ongeveer tien keer per uur uitrukken en Vogelasiel De Wulp zit officieel vol: meeuwenjonkies vallen massaal van daken af en het lukt hen niet om bij hun ouders terug te komen.

Volledig scherm
Het meeuwenjong was wel aan het krijsen naar zijn ouders, maar kon het dak niet meer opkomen. © Jos van Leeuwen

Dit keer zijn het niet de mussen die van het dak afvallen en het komt ook niet door de warmte. Na vijf minuten in de wacht te zijn gezet vanwege de drukte, kan de telefoniste van de dierenambulance vertellen dat ze het afgelopen uur tien meeuwenmeldingen heeft binnengekregen. ,,We zijn al dagen in de weer met meeuwtjes die van het dak zijn gevallen door de storm en niet meer bij hun ouders kunnen komen, omdat ze nog niet kunnen vliegen. Daarnaast hebben we ook nog de reguliere meldingen die binnenkomen."

Jos van Leeuwen zag gistermiddag met eigen ogen een meeuwenkuiken van zijn dak af vallen. ,,Hij deed een stap te ver en het dak hield ineens op", verklaart hij. ,,Ik hoorde een hoop gekrijs en zag het jonge dier op de grond liggen en naar zijn ouders kijken. Ze hadden wel contact, maar het beest kwam niet meer omhoog." Na een bezoekje van de dierenambulance werd de meeuw weer met zijn familie op het dak herenigd.

Quote

We krijgen zestig vogels per dag binnen. Je kan wel zeggen dat we vol zitten

Medewerkster Vogelasiel De Wulp

Vol asiel
Dat lukt overigens niet altijd. Als een meeuwenjong van acht hoog gevallen is en de dierenambulance er niet bij kan, dan wordt het naar Vogelasiel De Wulp overgebracht. Hoewel dat op dit moment problematisch lijkt, omdat de dierenopvang zo goed als vol zit. ,,We krijgen zestig vogels per dag binnen. We krijgen ieder jaar in juni, juli en augustus veel jonge vogels binnen, maar het zijn er nu veel meer dan vorig jaar. Je kan wel zeggen dat we vol zitten", vertelt een medewerkster.

Dat wil volgens haar overigens niet zeggen dat er dit jaar meer meeuwen zijn. ,,Dat weten we pas aan het eind van het seizoen als er een telling is gedaan.''

Volledig scherm
© Jos van Leeuwen
  1. Werken als zeilmaker: Van een enorme waterzak tot een rugzak voor gasvervoer
    PREMIUM
    Vak Apart

    Werken als zeilmaker: Van een enorme waterzak tot een rugzak voor gasvervoer

    Over mensen die met hun handen werken en daar meester in zijn. Vandaag meesterzeilmaker Jan Moers (66). Zijn zeilmakerij werd vijf generaties geleden begonnen door een Delftse zadelmaker die naar het boterdorp verhuisde. ,,Dat was mijn overgrootvader. Zijn zoon, mijn opa, was ook nog zadelmaker maar tegen de tijd dat er meer auto's dan paarden kwamen, schakelde het bedrijf over op het maken van zeilen, tentdoek en autobekleding."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag