Volledig scherm
De Oude Klapwijkseweg in Pijnacker. © FOTO STREETVIEW

Meisje uit Pijnacker pleegt zelfmoord 'om bangalijst'

UpdateIn Pijnacker heeft gisteravond een 13-jarig meisje zelfmoord gepleegd. Op internet en sociale media gaan geruchten dat het meisje zich van het leven heeft beroofd omdat haar naam zou voorkomen op een zogenaamde 'bangalijst'. De politie in het Zuid-Hollandse dorp heeft de zelfmoord bevestigd, maar wil geen commentaar geven.

Het meisje, Livia, werd gisteravond in een bos langs de Oude Klapwijkseweg in Pijnacker zwaargewond aangetroffen. Zij werd in kritieke toestand met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, maar is later aan haar verwondingen overleden. Een traumahelikopter was ook aanwezig.

Onrust
Het overlijden van Livia heeft tot grote onrust geleid in het Zuid-Hollandse dorp onder de rook van Delft. Slachtofferhulp is ingezet voor de kinderen uit haar straat en vriendinnetjes in de buurt.

Bangalijst
Een bangalijst is een nieuw fenomeen onder jongeren. 'Banga' betekent slet in straattaal. Scholieren sturen elkaar lijstjes door met een top 10 van meisjes die volgens hen de grootste sletten zijn. Meisjes die op zo'n lijst voorkomen balen daar flink van, want vaak hebben ze geen enkele aanleiding gegeven en is het lastig van het stigma af te komen.

'Treurige sfeer'
Vestigingsdirecteur Zuiderwijk van het Stanislascollege in Pijnacker, de school waar het meisje leerling was, spreekt van een 'treurige sfeer' op school vandaag. De school van het meisje heeft een herdenkingsruimte geopend waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

'Ik heb onze leerlingen opgevangen om ze het nieuws te vertellen. En van een bangalijst weet ik niets. Volgens mij gaat het om een twitterbericht wat maar eindeloos doorgetwitterd wordt. Onze eerste zorg is nu de leerlingen, en uiteraard de bescherming en de ondersteuning van de ouders van het meisje.' 

Een bangalijst heeft Zuiderwijk nog nooit op zijn school gezien. 'Maar u begrijpt, dat als er eentje zou zijn, ze die echt niet aan de directeur laten zien.'

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag