Volledig scherm
© anp

Melius Zorg nog steeds niet op orde, Inspectie dreigt met boete

Moeders en jonge kinderen lopen nog steeds gevaar bij Melius Zorg. Daarom hangt de instelling nu een boete van 10.000 euro boven het hoofd. Maandag moet de boel op orde zijn.

Het is nog steeds mis in de opvanghuizen van Melius, constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De instelling werd vorige maand ook al op het matje geroepen, omdat de veiligheid van moeders en jonge kinderen in het geding was. Er hebben zich '(ernstige) incidenten voorgedaan met bezoekers', schrijft de Inspectie in een brief die het orgaan gisteren openbaar maakte. Binnen de opvanghuizen was er sprake van agressie en zijn verdovende middelen gebruikt.

Waarschuwing
Om diezelfde reden kreeg Melius Zorg op 1 mei ook al een zware waarschuwing. En nog steeds heeft de zorgaanbieder er te weinig zicht op waar en met wie de moeders en hun kinderen - 'de meest kwetsbare groep cliënten die bij Melius Zorg verblijft' - vertoeven, concludeert de waakhond binnen de gezondheidszorg. De moeders en hun kroost wonen op locaties in de Schilderswijk en in Kijkduin.

Omdat Melius Zorg zich niet aan de belofte hield om ervoor te zorgen dat het binnen drie weken weer veilig was, zet de IGZ nu een zwaarder dwangmiddel in. Als het maandag nóg niet is gelukt, moet Melius Zorg een boete van 10.000 euro betalen. Melius Zorg is het niet eens met de dwangsom. Er zijn verbetermaatregelen genomen. Zo is er nu een begeleider in de nacht. Maar de Inspectie vindt dit nog niet voldoende.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag