Volledig scherm
Wethouder Rabin Baldewsingh. © Jacques Zorgman

Melkertbaan keert terug: 1.000 Hagenaars aan de slag

Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) gaat duizend Hagenaars uit de bijstand aan de slag helpen als conciërge, straatcoach of hotel-host. Deze 'rabinbanen' zijn er in ieder geval drie jaar. 'Dit is uniek in Nederland'.

Quote

Het geld ligt op de plank en ik heb een kaartenbak vol mensen die staan te popelen

Rabin Baldewsingh

Gesubsidieerde arbeid is geen taboe meer in Den Haag. De gemeente trekt vanaf 2017 drie jaar lang zeker tien miljoen euro uit om de meest kwetsbare groep werklozen aan een baan te helpen. ,,Ik kan niet anders dan deze mensen perspectief bieden'', zegt PvdA-wethouder Baldewsingh.

Conciërges en buurtcoaches
De Hagenaars gaan werken bij welzijnsorganisaties, als buurtcoaches, conciërge, OV-handhaver of hotelhost. Ze gaan vier dagen werken en verdienen het minimumloon (circa 1100 euro netto per maand voor alleenstaanden). Iedere 'rabinbaan' kost de gemeente jaarlijks 10.000 euro. De rest van het loon wordt betaald via subsidies van het rijk. ,,Het geld ligt op de plank en ik heb een kaartenbak vol mensen die staan te popelen'', zegt Baldewsingh. Daarbij staan zorginstellingen, sportclubs en scholen te springen om extra hulp: ,,En dit is geen verdringing. Deze functies bestonden ooit, maar zijn langzaam maar zeker afgeschaft.''

Extra actie
Baldewsingh stuurde vanavond zijn nieuwe plannen naar de gemeenteraad. Hij kondigde dit voorjaar al extra maatregelen aan om iets te doen aan de grote groep thuiszitters in de stad. 48.000 Hagenaars zoeken werk (tien procent werkloosheid), ruim 25.000 mensen zitten in de bijstand. ,,Niets doen is geen optie'', zegt Baldewsingh.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag