Volledig scherm
Broers Cemal (rechts) en Hüseyin bij hun zaak. © Frank jansen

Mensen met down dineren gratis bij Turks restaurant aan haven: ‘Ze hebben een specialiteit’

'Gratis menu voor mensen met Downsyndroom.' Met grote letters staat het op de posters op de ruiten van het Turkse restaurant Liman in de Scheveningse haven, waarop ook een kindje met Down is afgebeeld.

De reden van deze niet alledaagse actie is volgens de restauranteigenaar simpel. ,,We houden van mensen met het syndroom van Down en vinden ze sympathiek", zegt eigenaar Cemal Karacagun van de zaak aan de Dr. Lelykade in Den Haag. ,,Zij hebben een specialiteit in deze wereld, wij geven ze op onze manier iets speciaals terug. Kinderen mogen ook gratis van ons menu gebruikmaken, maar alléén als ze jonger dan 8 zijn. Voor mensen met Down maakt het bij deze aanbieding niet uit of ze 10 of 100 jaar zijn."

Quote

Een paar mensen met het Downsyn­droom zijn inderdaad gratis bij ons komen eten

Karacugan

De posters hangen nu een paar weken in het restaurant. ,,Een paar mensen met het Downsyndroom zijn inderdaad gratis bij ons komen eten", vertelt Karacugan. ,,Zij en hun familieleden reageerden allemaal heel positief."

Klachten

Maar er zijn ook gasten die minder enthousiast zijn over de actie. ,,We hebben een aantal klachten gekregen, met name van gasten met een ánder syndroom. 'Waarom mogen wij geen gratis menu?', vragen ze dan, een beetje verongelijkt. Het antwoord? Omdat we juist mensen met Down zo leuk vinden." ,,Maar," voegt hij daar aan toe. ,,Als deze actie voorbij is, verzinnen we weer iets anders."

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag