Amal samen met haar man George Clooney
Volledig scherm
Amal samen met haar man George Clooney © EPA

Mensenrechtenadvocate Amal Clooney komt naar Den Haag

Mensenrechtenadvocate Amal Clooney komt naar Den Haag. De vrouw van steracteur George Clooney gaat voor het Internationaal Gerechtshof de zaak van de vervolgde moslimminderheid in Myanmar bepleiten. Deze Rohingya worden wel de meest vervolgde bevolkingsgroep ter wereld genoemd.   

De Brits-Libanese Amal Clooney vertegenwoordigt in Den Haag als aanklager de eilandengroep Malediven die gerechtigheid zoekt voor de moslimminderheid uit Myanmar. Tijdens brute politieacties vluchtten in 2017  meer dan 700.000 Rohingya naar buurland Bangladesh. Vele duizenden moslims zouden toen zijn vermoord.

Vrede en recht

In januari beval het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat Myanmar per direct alle bewijzen van vervolging van de moslimminderheid moest veiligstellen. Binnen vier maanden moeten deze ook aan het  hoogste juridische orgaan van de Verenigde Staten zijn overgedragen. 

Het Internationaal Gerechtshof is voor de gemeente Den Haag een van de belangrijkste organisatie in de stad. In het kielzog van dit juridische hof  wist de gemeente tal van Europese en internationale instanties naar de hofstad te lokken. Den Haag dankt aan deze organisaties haar profiel van internationale stad van vrede en recht.      

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag