De Haagse Reigers speelden ook op het Uit festival.
Volledig scherm
De Haagse Reigers speelden ook op het Uit festival. © Frank Jansen

Met 160 .000 bezoekers vliegende start van culturele seizoen

Het culturele seizoen in Den Haag kende een vliegende start. Eigenaar Arthur Pronk van evenementenbureau Prooost schat het aantal bezoekers van het Embassyfestival op 50.000 en van het UIT-festival op 110.000. De mensen waren enthousiast over de optredens op verschillende locaties in de stad en de Cultuurmarkt op het Lange Voorhout. 

Bij het laatste is ook gerekend de toeloop bij het Embassy Festival, waarop de in Den Haag gevestigde ambassades zich zaterdag ook op het Lange Voorhout presenteerden. Pronk en zijn bureau wilden de twee festivals in elkaar laten overvloeien, en dat lukte goed.  

Geen idealere act dan de Règâhs om het publiek op te warmen voor de zondagmiddag van het Uitfestival. De groep is nog Haagser dan Golden Earring en Di-rect, want ze zingen ook nog eens in het dialect van de stad. Ze staan op een van de twee grote podia op het Lange Voorhout, voor de deur van het Escher-paleis. ,,Het is prachtig om zo die bijna herfstachtige Voorhout op te kijken", zegt de oprichter van de flamencoband, Johan Frauenfelder.

Het is een belangrijke periode voor De Règâhs. Ze bestaan tien jaar. Op 10 november hebben ze even verderop op het Lange Voorhout, in Diligentia, hun jubileumconcert, 'Bes-Tof de Règâhs', in plat-Haags. Of het al is uitverkocht? ,,Geen idee", zegt Frauenfelder. ,,Ik denk het niet."

Ze zijn de tweede act op het programma. Het zal bewust zo zijn gepland door de organisatie. Het publiek staat op het Voorhout twintig rijen dik voor het podium en komt snel in de stemming. ,,Hallo Den Haag'', verwelkomt Frauenfelder de toeschouwers. ,,Lekker thuis, op het fietsje gekomen?"

Meisjes

Frauenfelder heeft vanaf het podium goed zicht op de drukte op de cultuurmarkt met zijn tientallen stands van theaters, musea, verenigingen en andere organisaties. ,,Ik denk dat het met de muziekscene in Den Haag heel goed gaat. Er zijn onwijs veel muziekcafés in de stad. Dat loopt uitstekend. Als ik die tenten allemaal zou moeten aflopen, word ik alcoholist."

Het befaamde Haagse nachtcafé De Pijpela op het Noordeinde is wel verdwenen. ,,Ja, maar daar is De Steegh voor in de plaats gekomen en daar zijn veel liveacts. Ik heb dus even niks te zeiken."

Het nummer waarin De Règâhs bezingen dat 'de allermooiste meisjes van de hele wijde wereld' uit Den Haag komen, doet het deze middag in de residentie zelf natuurlijk heel goed. 'Zijn er hier meisjes uit Den Haag?' Tientallen vingers gaan enthousiast de lucht in en het maakt niet uit de meeste meisjes in het publiek inmiddels een respectabele leeftijd hebben bereikt en grijze haren hebben.

Haagse dames

En vervolgens klinkt ook nog een variant op het succeslied. ,,Als je hier op een podium voor het deftige Des Indes staat, moet je ook de Haagse dames toezingen." Dat doet zanger-gitarist Marcel de Graaf met geaffecteerde stem: 'Het haar strak in de lak, hoge hak, mantelpak.'

Na een klein half uur zit tot hoorbare teleurstelling van het publiek het optreden van de Règâhs er op. ,,Dat hebben wij niet verzonnen, hoor", roept Frauenfelder. ,,Willen jullie nog een nummer? Dat beslist de organisatie. Wij willen wel, dus dat is al voor vijftig procent geregeld."

Er komt een toegift. En niet zo maar één, de Règâhs eren met het slotlied op hun eigen wijze een Haagse heldin, de overleden zangeres van de voormalige internationale topband Shocking Blue, Mariska Veres. 'Op en top een lekker wijf'.'

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag