Met heel veel mensen zingen voor nieuwe burgemeester

VideoDe nieuwe burgemeester van Den Haag moet een 'klimaatburgemeester' worden. Dat vindt de organisatie Den Haag Fossielvrij. Via een lied probeert zij de nieuwe burgervader of -moeder daarvan te overtuigen.

In het Multicultureel Ontmoetings Centrum in de Schilderswijk zitten zo'n vijftien mensen in een kringetje. In het midden speelt dirigent Albert-Jan van der Neut op zijn gitaar. Voor het eerst zingt het gezelschap samen The Climate Song. Een lied dat de komende twee maanden nog vaak in Den Haag zal klinken.

Deze maand is 'Den Haag Fossielvrij' begonnen met 'KlimaatBGM', een project om ervoor te zorgen dat de nieuwe burgemeester van Den Haag een 'klimaatburgemeester' wordt. Een burgemeester dus die de taak krijgt om Den Haag te beschermen tegen opwarming van de aarde. Dit wil de organisatie bereiken door met zoveel mogelijk Hagenaren The Climate Song te zingen op de dag dat de opvolger van Jozias van Aartsen geïnstalleerd wordt. Van tevoren moeten deelnemers het liedje repeteren en een video daarvan naar de organisatie sturen.

Quote

Den Haag heeft een levende popscene. Het lijkt me leuk als er meerdere bandjes mee gaan doen met hun eigen versie

Femke Sleegers

Momenteel doen zo'n 180 mensen mee aan het project. ,,Uit alle lagen van de bevolking. Zo hebben we een lerarenkoor en een symfonische rockband die een eigen versie van het liedje gaat opnemen'', vertelt Femke Sleegers, woordvoerster van Den Haag Fossielvrij. ,,En Den Haag heeft een levende popscene. Het lijkt me leuk als er meerdere bandjes mee gaan doen met hun eigen versie.'' Verder hoopt ze op een sneeuwbaleffect. ,,Ik zou het mooi vinden als we op de dag van installatie met zo'n 400 man in het Atrium of voor het Stadhuis staan.'' Eén van de zangers wil nog verder gaan: ,,Zeker vijfduizend!'' roept hij.

Vanzelfsprekend
Na een paar keer het lied gezongen te hebben, besluit dirigent Albert-Jan van der Neut om even pauze te nemen. ,,Ik vind het vanzelfsprekend om mee te doen. Het klimaat gaat ons allemaal aan, het gaat over onze toekomst.''

Op 2 februari gaat de organisatie bespreken wat er precies van de klimaatburgemeester wordt verwacht. Dat wordt verwerkt in een manifest. ,,Sowieso verwachten we dat de klimaatburgemeester ons beschermt tegen de klimaatveranderingen. Den Haag is wat dat betreft kwetsbaar door onder meer de zeespiegelstijging'', aldus Sleegers.

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag