Archiefbeeld ter illustratie: De beschoten Rolls-Royce Silver Shadow waar ambassadeur Richard Sykes, zijn huisbediende Karl Straub en secretaresse in zaten.
Volledig scherm
PREMIUM
Archiefbeeld ter illustratie: De beschoten Rolls-Royce Silver Shadow waar ambassadeur Richard Sykes, zijn huisbediende Karl Straub en secretaresse in zaten. © Jos van Leeuwen

Met vier kogels, waarvan één in het hoofd, werd Britse ambassadeur Sykes dodelijk geraakt op 22 maart 1979

Plaats DelictOp het Westeinde klinken 22 maart 1979 ’s ochtends rond negen uur maar liefst acht schoten en het geluid van een wegscheurende vluchtauto. Voor de ambtswoning Het Spaansche Hof zijn de Britse ambassadeur Richard Sykes en huisbediende Karl Straub neergeschoten. De diplomaat wilde net in zijn Rolls-Royce Silver Shadow stappen. Voor de rubriek Plaats Delict beschrijft Hans Hemmes elke week een plek met een bloederig verleden. 

  1. Groene Zoodje, hier werden ter dood veroordeelden om het leven gebracht: ‘Het was publiek vermaak’
    PREMIUM
    Plaats Delict

    Groene Zoodje, hier werden ter dood veroordeel­den om het leven gebracht: ‘Het was publiek vermaak’

    Mensen die op de Plaats in Den Haag een kopje koffie drinken of borrelen, hebben er geen idee van dat vlakbij zoveel bloed vloeide. Troostende gedachte: het is honderden jaren geleden. Van de 14de tot de 18de eeuw heette de plek naast de Gevangenpoort het Groene Zoodje, naar het gras waarmee de executieplaats was bedekt. Hier werden ter dood veroordeelden om het leven gebracht. Voor de rubriek Plaats Delict beschrijft Hans Hemmes elke week een plek met een bloederig verleden.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag