Middeleeuws muurtje gevonden bij opgravingen bij het Binnenhof

VideoArcheologen hebben een middeleeuwse muur gevonden bij opgravingen op het Binnenhof, een van de oudste plekken van Den Haag. De vondst wordt in de grond bewaard, waar die werd gevonden.

Dat de muur onder de grond blijft, heeft te maken met respect voor de historie. Het stenen muurtje dateert uit de tweede helft van de dertiende eeuw. ,,Maar dat zegt niets over de tijd van de muur’’, aldus de stadsarcheoloog. Stenen werden destijds ook al hergebruikt, omdat  ze duur waren.

Archeologen kijken voornamelijk naar plekken die toch al open moeten in het kader van de renovatie van het Binnenhof. Gezocht naar de stoffelijke resten van bijvoorbeeld Johan van Oldenbarneveldt, die naar alle waarschijnlijkheid ergens onder of rondom het Binnenhof zouden liggen, gebeurt dan ook niet. Volgens het RijksVastgoed Bedrijf wordt nog gekeken of het zinvol is om ‘er in de grond te roeren’.

Bij het onderzoek dat er momenteel wordt gedaan naar de historische fundering van de gebouwen van de Eerste Kamer en de Raad van State, letten archeologen scherp op nieuwe ontdekkingen. Bij eerdere onderzoeken zijn middeleeuws aardewerk, botresten en bakstenen uit de 13de en 14de eeuw uit de aarde gehaald. Ook zijn er resten gevonden van gebouwen uit latere eeuwen. 

Archeoloog Andelko Pavlovíc van de gemeente Den Haag leidt het onderzoek in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. De graafwerkzaamheden hebben te maken met de grootscheepse verbouwing van het Binnenhof de komende jaren. 

Kuil

Volgens Pavlovíc is het Binnenhof een bijzondere plek met grote archeologische waarde. De kuil waarin wordt gezocht krijgt een omtrek van 2,5 bij 2,5 meter met een maximale diepte van zo’n drie meter. Er zal uiteindelijk op vier plekken rond de poort aan de kant van het Buitenhof worden gegraven. 

Het archeologisch onderzoek gaat twee tot drie weken duren. In die tijd vertellen archeologen op werkdagen tussen 10.00 en 11.00 en tussen 13.00 en 14.00 uur aan publiek wat er allemaal gebeurt en wat er wordt gevonden.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Graven onder de grond van het Binnenhof om de fundering van enkele delen van de gebouwen van de Eerste Kamer en Raad van State te onderzoeken. © Frank jansen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag