De vlammenzee verwoestte De Boetzelaer volledig.
Volledig scherm
De vlammenzee verwoestte De Boetzelaer volledig.

Mijn opwellende tranen slik ik in en ik ga tikken: ‘De Boetzelaer was meer dan alleen een zwembad’

Verslaggeefster blikt terugEen brandweerwagen met lichten en sirenes aan raast voorbij op de Koningin Julianaweg in 's-Gravenzande, richting Monster. Ik heb net bandrepetitie gehad en sta na te praten met de pianist. Nog een brandweerwagen met sirene komt er achteraan. Het is donderdagavond 28 februari.

De journalist in mij grijpt naar de mobiele telefoon en zet Twitter aan. Waar gaan deze auto's heen? Is het loos alarm of moet ik in actie komen? Er is rook gezien in de hal van zwembad De Boetzelaer, vertellen de eerste berichten. Vermoedelijk afkomstig van een drankautomaat. Dat loopt wel los, denk ik nog. De telefoon gaat weer terug in mijn zak en ik stap op mijn fiets, terug naar huis.

Eenmaal in bed kan ik het toch niet laten om nog even te checken hoe het is afgelopen aan de Madeweg in Monster. Tot mijn schrik scroll ik opeens langs foto's van een gigantische vlammenzee. Dit is helemaal fout. Ik kan maar moeilijk de slaap vatten. Een ding weet ik wel: dit is morgenochtend mijn eerste klus.

Oproep

Ik was er onlangs nog met mijn zoontje. Een van zijn eerste zwemervaringen. ,,De Boetzelaer is leuk voor die kleintjes", zeiden mijn vriendinnen. Nog meer mensen blijken goede herinneringen te hebben aan De Boetzelaer. Lezers sturen ze massaal in na een oproep op onze site. Onder hen is ook AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis, wiens kinderen er zwemles kregen.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Rianne de Zeeuw - Heus (links)
Volledig scherm
Rianne de Zeeuw - Heus (links) © Thierry Schut

Diep geraakt

De brand in het bad raakt Monster diep. Zweminstructeurs vallen elkaar huilend in de armen, kinderen en ouders fietsen speciaal even naar de Madeweg om 'afscheid te nemen'. Het is krokusvakantie dus de school die ernaast staat is gesloten. Vaste banentrekkers staan, met de handdoek onder hun bagagedrager, te kijken naar de smeulende resten. Verbaasd en verdrietig.

Mijn opgewelde tranen slik ik in en ik ga tikken. ,,De Boetzelaer was meer dan alleen een zwembad..." (Rianne de Zeeuw)

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag