Volledig scherm
Activisten van Extinction Rebellion vielen eerder deze maand dood neer tijdens het luchtalarm om aandacht te vragen voor klimaatverandering © Frank Jansen

Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen. 

Leden van Extinction Rebellion trokken eerder deze maand ook al de aandacht, toen zij op verschillende plekken in Nederland ‘dood’ neervielen tijdens het luchtalarm. De actiegroep werd in 2018 opgericht in het Verenigd Koninkrijk om aandacht te vragen voor klimaatverandering en heeft inmiddels vertakkingen in 70 landen. 

In Nederland staat Extinction Rebellion bekend om de harde acties. Zo vielen zij al eens de Amsterdamse raadzaal binnen blokkeerden ze de auto van minister Van Nieuwenhuijzen bij Bodegraven en legden actievoerders in oktober het centrum van de hoofdstad plat, waarbij de politie 366 demonstranten arresteerde. De Haagse actie moet een vervolg worden op die laatste demonstratie, vertelt een woordvoerder. ,,Den Haag is natuurlijk toch het centrum van de macht, dus daar willen we aankloppen. Hoe en waar in Den Haag, dat weten we nog niet, maar wel dat we de boel flink gaan ontregelen. We verwachten dan ook wel weer veel arrestaties.” De woordvoerder benadrukt dat het niet om een 'lokale aangelegenheid’ gaat: ,,Wij verwachten duizenden mensen.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag