Miljoenen euro’s in beslag genomen bij onderzoek naar makelaars van onderwereld in Ypenburg

De politie heeft vandaag miljoenen euro’s gevonden bij invallen in onder meer zo’n twintig woningen in Ypenburg. In totaal werden achttien arrestaties verricht in een onderzoek naar de makelaars van de onderwereld.

Rond 05.00 uur viel de politie de woningen in Ypenburg binnen, de meeste in een klein gebied rond het winkelcentrum. Nog specifieker: de meeste in de vierkante torentjes daar, met per etage één woning.

Huis voor huis werd doorzocht en dat leverde voor de politie de ene na de andere klapper op. Al vroeg in de ochtend kon de politie melden dat er ‘heel veel geld’ was gevonden. Aan het einde van de dag meldde de politie, na een ruwe telling, dat het om miljoenen euro’s ging. Het geld lag in verborgen ruimten.

Uiteindelijk doorzocht de politie gedurende de dag 35 locaties. Behalve miljoenen euro’s werden ook nog eens vijf vuurwapens en drugs gevonden. Veertien auto’s zijn weggevoerd op trailers, waaronder een Porsche en een Audi. Achttien mensen werden gearresteerd.

Drie van de aanhoudingen waren al meteen ’s ochtends. Deze arrestaties waren in Zoetermeer, Nootdorp en Rijswijk. De aangehouden mannen zijn volgens het OM de ‘makelaars van de onderwereld’, verhuurbemiddelaars die huizen huurden op anonieme plekken voor mensen - criminelen - die nergens werden ingeschreven.

Hoofdverdachte

Een 43-jarige man uit Nootdorp is volgens de politie de belangrijkste van deze drie verdachten. Via zijn bedrijf werden de woningen gehuurd en weer doorverhuurd aan ‘spookbewoners’. De andere twee verdachten - een 36-jarige Rijswijker en een 57-jarige Zoetermeerder - hadden samen met de Nootdorper nog een ander woonbemiddelingsbedrijf. Ook via dit bedrijf werden huizen geregeld.

Deze bedrijven leken voor de eigenaar van de complexen legitiem. De verdachten vertelden bijvoorbeeld dat ze woningen zochten voor expats. Volgens officier van justitie Sanne van der Harg ging soms het bedrijf er tussenuit, ‘maar dan maakte de huurder gebruik van valse namen’.

Ze kan er slechts naar gissen waarom door de verdachten zoveel woningen zo dicht op elkaar in Ypenburg werden gebruikt. ,,Misschien omdat hier anoniem gewoond kan worden.’’ Een lift brengt de bewoner van zo’n torentje meteen naar de woonetage. Omdat de betreffende woningen de hele verdieping beslaan, zijn er geen buren.

De andere arrestaties volgden op momenten dat de politie bij de invallen drugs, wapens of geld vond. ,,Een bevestiging dat we goed zaten’’, aldus Van der Harg. 

Volledig scherm
Een van de drie mannen die is aangehouden in Ypenburg vanmorgen © Regio15
Volledig scherm
Agenten doen onderzoek in de Haagse wijk Ypenburg tijdens een grote actie tegen spookbewoning. De ging om een actie van politie, OM, de FIOD, Belastingdienst en de gemeente Den Haag. © ANP
Volledig scherm
Aenten doen onderzoek in de Haagse wijk Ypenburg tijdens een grote actie tegen spookbewoning. De ging om een actie van politie, OM, de FIOD, Belastingdienst en de gemeente Den Haag. © ANP
Volledig scherm
Een woning aan de Vuistbijl waar de politie vanmorgen is binnengevallen in verband met het onderzoek naar spookwoningen in Ypenburg © AD

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag