Volledig scherm
© anp

Miljoenen overheidsgeld verdampt door mislukt plan

UpdateEen 21 miljoen euro kostend aardwarmteproject in Den Haag is faliekant mislukt. De gemeente en drie Haagse woningcorporaties gaan voor minstens 10 miljoen euro het schip in. Ook het rijk heeft er subsidie voor toegezegd. Dat geld moeten de gemeente en corporaties nu mogelijk zelf ophoesten. Dat schrijft het AD.

De gemeente Den Haag en energiemaatschappij Eneco hebben inmiddels faillissement aangevraagd voor het project dat 4000 woningen en bedrijven in de stad van aardwarmte had moeten voorzien. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente zaterdag gezegd.

In de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd op de berichtgeving. 'Ik snap dat de overheid moet investeren in dit soort vernieuwende projecten, maar ik hoop wel dat hier wat van geleerd wordt', zegt VVD-Kamerlid René Leegte. SP-parlementariër Paulus Jansen vindt het vooral 'wrang' voor de woningcorporaties die een nieuwe financiële tegenslag niet kunnen gebruiken.

Het project begon in 2008 en had 4000 woningen van aardwarmte moeten voorzien. Zware economische tegenwind en technische problemen bij de winning van de aardwarmte hebben het project genekt.

Door de slechte huizenmarkt is het aantal nieuwbouwhuizen teruggeschroefd van 4000 naar een paar honderd. Het project werd daardoor moeilijk rendabel.

Doorstart
Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, milieu) onderzoekt of een doorstart na het faillissement mogelijk is, zegt een gemeentewoordvoerder in het AD. D66-raadslid Tobias Dander helpt het hem hopen. 'Het zou doodzonde zijn als die enorme investering in het netwerk, de centrale en de bron verloren zou gaan', zegt hij.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag