Volledig scherm
Maaike van Dragt-Antheunissen met zoon Damian. De fiscus eist 72.000 euro aan toeslagen terug, die een ander opstreek © AD/Frank de Roo

Miljoenenfraude door opvang dupeert ruim 160 ouders

Ruim 160 ouders zijn het slachtoffer van grootscheepse fraude met kinderopvangtoeslag bij kinderopvang De Parel in Capelle, Gouda en Zoetermeer. De Belastingdienst vordert miljoenen terug van gedupeerde ouders, zoals Maaike en Richard van Dragt-Antheunissen. ,,We hebben al 40.000 euro 'afbetaald' voor een oplichter."

Of ze even 72.000 euro kunnen terugbetalen aan de Belastingdienst. Maaike en Richard van Dragt-Antheunissen leven al 4 jaar in een nachtmerrie door Moustapha A., de eigenaar van kinderopvang De Parel waar hun zoons 1,5 jaar stonden ingeschreven.

A. vroeg - zonder dat zij dat wisten - in hun naam kinderopvangtoeslag voor 4 jaar aan en liet dat overmaken op zijn eigen rekening. Onterecht, dus vordert de Belastingdienst het geld terug. Hoewel Maaike en Richard zelf geen cent ontvingen, moeten ze het volledige bedrag terugbetalen.

Quote

We vertrouw­den Moustapha. De opvang zat in Capelle in hetzelfde gebouw als de basis­school en de schooldi­rec­tri­ce raadde het aan

Maaike van Dragt-Antheunissen

165 ouders
Maaike en Richard zijn niet de enigen die voor grote bedragen het schip in gingen. Meer dan 165 ouders - veelal werkloos of met een laag inkomen - schreven hun kinderen in bij De Parel in Capelle, Gouda en Zoetermeer. A. drukte allen op het hart dat de opvang gratis was en dat ouders geen eigen bijdrage hoefden te betalen. ,,We vertrouwden Moustapha," zegt Maaike. ,,De opvang zat in Capelle in hetzelfde gebouw als de basisschool en de schooldirectrice raadde het aan."

Dat vertrouwen werd geschaad, over de ruggen van hun kinderen. Per gezin eist de Belastingdienst tussen de 5600 en 138.000 euro aan kinderopvangtoeslag terug. Omdat de ouders geen eigen bijdrage betaalden - een voorwaarde voor het krijgen van die toeslag - én omdat er kinderopvangtoeslag is uitbetaald voor jaren waarin de kinderen er niet stonden ingeschreven.

'Gelijk'
De opvangeigenaar wordt verdacht van fraude, witwassen, valsheid in geschrifte, misleiding en oplichting. Maar zolang het onderzoek loopt, blijft de Belastingdienst invorderen bij de ouders. Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt op de hoogte te zijn van de 'kwetsbare positie' van de Parel-gedupeerden. ,,Maar wij behandelen iedereen gelijk."

Quote

Ik vrees dat de Belasting­dienst 21.000 euro komt opeisen. Het voelt alsof ik aan de galg hang

Hasna Charaka

Bij de Capelse moeder Hasna Charaka is de aanslag nog niet op de deurmat gevallen. ,,Maar ik vrees dat de Belastingdienst 21.000 euro komt opeisen. Het voelt alsof ik aan de galg hang en het krukje elk moment kan worden weggeschopt. Ik heb een studerende dochter maar plots zijn de toekomstplannen onzeker."

'Vechten tegen een muur'
Richard en Maaike van Dragt-Antheunissen ontvingen de eerste onheilspellende brief 4 jaar geleden al. ,,Sindsdien voelt het alsof we vechten tegen een muur," zegt vader Richard. ,,Vanaf het moment dat we ontdekten dat de kinderopvangtoeslag voor 2011 is uitbetaald aan Moustapha terwijl wij het hadden stopgezet, weten wij dat er gefraudeerd werd. Wij hebben namelijk nóóit ons DigiD aan hem gegeven."

Quote

We vechten tegen een muur

Richard van Dragt-Antheunissen

De Belastingdienst kon niks voor ze doen. ,,Sterker nog: omdat wij melden dat er onterecht kinderopvangtoeslag voor 2011 is uitgekeerd, moeten wij dat terugbetalen. En toen bleek dat we geen eigen bijdrage betaalden, werden ook de toeslagen voor 2009 en 2010 teruggeëist. Het werd zelfs nog erger: Moustapha heeft ook 18.000 euro gekregen voor 2012, terwijl onze kinderen toen al 2 jaar waren uitgeschreven. Ook dat moeten wij terugbetalen."

Quote

we krijgen niks meer. We hebben al zo'n 40.000 euro 'afbetaald' voor die oplichter

Maaike van Dragt-Antheunissen

'In een doos'
Hun totale belastingschuld bedraagt nu 72.000: een bedrag dat de familie onmogelijk kan overmaken. En dus vordert de Belastingdienst op andere manieren. ,,Huurtoeslag, zorgtoeslag, inkomstenbelasting, heffingskorting, kindgebondenbudget: we krijgen niks meer. We hebben al zo'n 40.000 euro 'afbetaald' voor die oplichter, zonder daar zelf voor te kiezen," zucht Maaike.

Maaike en Richard komen elke maand geld tekort. ,,Dat we al jaren niet op vakantie zijn geweest, soit. Maar we hebben een huurachterstand, er liggen onbetaalde rekeningen van de zorgverzekeraar en er is vaak geen geld voor boodschappen. Zonder hulp belanden we bij de voedselbank, of in een doos achter centraal station. Dat we nog niet op straat staan is alleen te danken aan twee behulpzame Capelse wethouders.''

Quote

Als onze jongens heitje voor een karweitje doen, geven ze het geld aan ons. Dan breekt je hart

Maaike en Richard van Dragt-Antheunissen

Geloof
Maaike en Richard proberen hun kinderen zo veel mogelijk te ontzien. ,,We zorgen ervoor dat ze mee op kamp kunnen en in fatsoenlijke kleren lopen. Opa en oma zijn zo lief om hun voetbal te betalen. Toch vertrouwen de jongens niemand meer en kennen ze de waarde van geld té goed. Als ze heitje voor een karweitje doen, geven ze het geld aan ons. Dan breekt je hart. Maar ze weten: als het geld terugkomt, krijgen zij het."

Want de ouders geloven nog steeds in een goede afloop. De gemeente Capelle betaalt de advocaat voor 36 ouders - samen goed voor een belastingaanslag van 1,2 miljoen - die samen een vuist maken tegen A.. ,,Daardoor komt er schot in de zaak. Tegen deze man is zo veel bewijs, het kan niet anders dan dat hij aan de hoogste boom genageld wordt," zegt vader Richard.

Verdachte
A. is als verdachte aangemerkt door het OM, maar er is nog geen zittingsdatum. Intussen dromen de gezinsleden van de dag dat ze het geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Richard: ,,Het eerste wat ik doe, is een trainingspak van Feyenoord voor de jongens kopen." Maaike vult aan: ,,Als we eens met zijn vieren een dagje konden gaan shoppen op de zwarte markt, zou ik al blij zijn."

Opgelicht?! van de AVROTROS besteedt vanavond aandacht aan de wantoestanden rondom De Parel.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag