Miljoenenfraude met toeslagen kinderopvang

VideoIn een omvangrijke actie om fraude met kinderopvangtoeslag op te sporen, hebben de FIOD en het Functioneel Parket afgelopen week zeven invallen gedaan. Met de kinderopvangtoeslag wordt jaarlijks voor miljoenen euro's gefraudeerd. Wie wordt gesnapt, moet elke cent terugbetalen.

Bij de onderzoeken in Rotterdam, Rijswijk, Den Haag en Amsterdam zijn zeven personen aangehouden. Eén kinderdagverblijf en een gastouderbureau zijn gesloten.

Zowel de twee instellingen als verschillende ouders worden verdacht van het ten onrechte aanvragen van kinderopvangtoeslag. Het kinderdagverblijf en het gastouderbureau hebben volgens het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie samengespannen met ouders om de fiscus op te lichten.

De eigenaar van een kinderdagverblijf in Amsterdam wordt ervan beschuldigd meerdere aanvragen voor kinderopvangtoeslag te hebben verzorgd, terwijl die kinderen in werkelijkheid niet naar de opvang gingen. De administratie van die aanvragen bleek vakkundig verstopt in een speldoos van Dokter Bibber.

Naast de acties van de FIOD heeft de Belastingdienst afgelopen week tientallen adressen bezocht van kinderopvanginstellingen, gastouderbureaus en gastouders. Onderzocht werd of het aantal aangevraagde uren kinderopvang klopte. Ook waren er rechtszittingen van fraudezaken, waarbij toeslagbedragen tot 400.000 euro bleken verduisterd.

Eén van de verdachten die vorige week terechtstonden, is de 38-jarige Indranela F. uit Den Haag. In 3 jaar tijd tilde ze de fiscus voor ruim 63.500 euro. Geld dat ze deelde ze met de familie C., eigenaar van het Haagse gastouderbureau De Stroom. Zelf mocht de moeder een slordige 20.000 euro houden.

De familie C. ontwikkelde een ingenieus fraudesysteem. Tussen 2011 en 2014 spoorde zij vele moeders aan om onterecht kinderopvangtoeslag aan te vragen. Via gastouderbureau De Stroom vervalste de familie urenregistraties. In totaal werd zo voor meer dan 2 miljoen euro gefraudeerd.

Toezicht
Sinds 2011 moeten gastouderbureaus juist toezicht houden op de juiste besteding van belastinggeld. De opvang van kinderen via gastouders, vaak binnen de eigen familie, was fraudegevoelig. Ouders gaven meer uren op dan daadwerkelijk was opgepast en streken zo te veel toeslag op.

Dat het toeslagensysteem kwetsbaar was, bleek met name in 2013, toen tientallen Bulgaren via onterechte toeslagen de schatkist voor miljoenen euro's plunderden. Teamleider fraude van het Functioneel Parket en Officier van Justitie Mirjam Mol: ,,De overheid werkte als pinautomaat. Het leek alsof er gratis geld uit de muur kon worden getrokken."

Die praktijken heeft de Belastingdienst inmiddels vrijwel een halt toegebracht. Een intelligent computersysteem pikt fraudeurs er steeds sneller uit. Bij twijfel wordt eerst onderzoek gedaan, voordat er geld wordt uitgekeerd. Wie meer oppasuren invult dan het gastouderbureau, loopt vrijwel zeker tegen de lamp.

,,De afgelopen jaren zien we individuele fraude dan ook sterk afnemen," zegt Renate van der Toorn van de afdeling toeslagen van de Belastingdienst.

Daar is georganiseerde fraude voor in de plaats gekomen. Kwaadwillende gastouderbureaus spannen samen met ouders en opvanggezin om de Belastingdienst te tillen. Samen zorgen ze voor valse stukken, waardoor de fraude een stuk lastiger op te sporen is.

Computersysteem
Maar ook daar reageert het computersysteem van de Belastingdienst steeds sneller op. Zo'n honderd indicatoren kunnen wijzen op verdachte situaties, waarna extra controle plaatsvindt. Van de 700 gastouderbureaus is er bij circa 560 niets aan de hand. Bij 105 bureaus worden fouten gemaakt. Bij 35 bureaus bestaat het vermoeden dat er wordt gesjoemeld.

Ouders die gesnapt worden, kijken al gauw tegen een fikse schuld aan. Niet alleen het gefraudeerde bedrag, maar de gehele ontvangen toeslag wordt teruggevorderd. Mirjam Mol van het Functioneel Parket: ,,Soms gaat het om bedragen van meer dan een ton. Mensen realiseren zich niet dat ze dat bedrag de rest van hun leven moeten terugbetalen."

Postcodeloterij
Bovendien wordt de fraudeur nog vele jaren later scherp in de gaten gehouden. ,,Als hij of zij de Postcodeloterij wint of een erfenis opstrijkt, komen we meteen langs om te vangen," zegt Renate van der Toorn. Wie niet betaalt, kan ook van de weg worden geplukt tijdens kentekencontroles. ,,Dan mag de auto meteen worden ingeleverd."

Een lange afbetalingsregeling staat ook Indranela F. te wachten. Vanwege haar blanco strafblad wacht haar geen voorwaardelijke gevangenisstraf, zoals de andere moeders. Wel krijgt ze 160 uur werkstraf opgelegd. En hoewel ze zelf 'slechts' 20.000 euro opstreek, moet ze het gehele bedrag van 63.500 euro terugbetalen. Beschaamd staart de vrouw naar de punten van haar schoenen. ,,Het is heel erg dom," zegt ze tegen de Haagse politierechter. ,,Ik heb er echt veel spijt van."

Voorkom fouten met toeslagen Wie kinderopvang-, huur- of zorgtoeslag ontvangt, krijgt deze maand een melding om de ingevulde gegevens te controleren. Drie instinkers volgens de Belastingdienst:  

1 DigiD-code: In veel fraudezaken blijken mensen hun DigiD-code uit handen te hebben gegeven. Voorkom misbruik en houd je DigiD-code voor jezelf. Je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen belastingaangifte.  

2 Wijzigingen: Wie wijzigingen niet op tijd doorgeeft, wacht soms een vervelende verrassing. Vergeten door te geven dat je kind van de crèche naar school is gegaan bijvoorbeeld, kan leiden tot een groot terug te betalen bedrag.   

3 Foute adviezen: Foute bureaus of bemiddelaars hebben gladde praatjes, maar blijf kritisch. Krijg je ineens duizenden euro's terug, terwijl je nauwelijks werkt of van oppas gebruikmaakt? Dan klopt er vermoedelijk iets niet.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag