Volledig scherm
© ANP, Screenshot Google Streetview

Minerva zet kwaad bloed met strandfeest voor 1750 leden

WassenaarStrandtenthouders zijn niet blij met een feest voor 1750 (oud-)studenten van de Leidse studentenvereniging Minerva op het strand van de Wassenaarse Slag. CDA en DLW hebben er vragen over gesteld tijdens de raadsvergadering gisteravond.

De Leidse studentenvereniging Minerva heeft bij de gemeente Wassenaar een vergunning aangevraagd voor de viering van het 200-jarig bestaan op het strand. De bedoeling is dat daar op 2 juli 1750 studenten en reünisten komen opdraven, die er zullen feesten tot 02.00 uur 's nachts.

Vrijdagmiddag verwachten de ondernemers die op dit strand hun horecagelegenheid hebben bezoek van zowel wethouder De Lange als burgemeester Hoekema. Dan wordt over de vergunningaanvraag gepraat. Eerder al zijn ambtenaren én een Minerva-lid persoonlijk langsgekomen om te peilen hoe de strandtenthouders er tegenover staan.

'Geen voorstander'
'Wij zijn er geen voorstander van', zegt een woordvoerder van beachclub De Golfslag. 'Het is een mooi stukje strand dat wordt overbelast. Het is een familiestrand. Dan zit je niet te wachten op vrachtwagens, dagenlang opbouwen en afbreken en tijdens het feest zelf harde muziek. Ook maak ik me zorgen om het geringe aantal parkeerplaatsen.'

Aangezien er geen waterleiding of riolering is, moeten er allerlei voorzieningen worden gebracht. En dat moet gebeuren via de enige oprit die het strand kent.

Vrees is er ook voor overlast van dronken studenten. 'Wij zijn zuinig op onze spullen. We willen niet dat 's nachts onze stoelen worden meegenomen. Dus zullen we zelf aanwezig moeten zijn om alles te beveiligen',  aldus de woordvoerder van De Golfslag.

'Alleen maar last van'
Sander van der Kroft van strandpaviljoen Sport vindt het feest een leuk idee, mits hij er wat aan kan verdienen. 'Op dit moment ziet het ernaar uit dat ze alles zelf gaan regelen en dat geen van de strandtenten er iets aan zal verdienen. Maar misschien kunnen wij de lunches voor het personeel verzorgen.'

De woordvoerder van de Golfslag noemt de gang van zaken 'ongelooflijk'. 'Drie jaar geleden wilde de gemeente de pachtprijzen met 50 procent verhogen, midden in de crisis. En volgend jaar volgt misschien een verhoging met 200 procent! En dan is er een feest voor derden waar wij niets aan overhouden. We zullen er alleen maar last van hebben.'

Vragen aan B en W
Het CDA en de Democratische Liberalen Wassenaar trekken zich het lot van de strandtenthouders aan. Ben Paulides van DLW heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering gisteravond dertien vragen aan het college voorgelegd. Paulides: 'Dit lijkt meer op verhuur van een evenemententerrein. Moet je dit wel doen in een natuurgebied? En hoe moet het in geval van calamiteiten?'

DLW stelde ook de vraag of burgemeester Hoekema soms zelf Minerva-lid is geweest. Dat bevestigt een woordvoerder van gemeente Wassenaar. Deze zegt verder: 'Er ligt een aanvraag voor een vergunning en die wordt behandeld zoals alle andere aanvragen.' Minerva was niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag