Volledig scherm
Minister Jet Bussemaker van OC&W arriveert op het Binnenhof. © anp

Minister niet blij met vier ton voor employé Haagse Hogeschool

UpdateDat een stafmedewerker van de Haagse Hogeschool vier ton mee kreeg bij zijn ontslag valt niet in goede aarde bij onderwijsminister Jet Bussemaker. Ze had er graag een stokje voor gestoken, maar 'helaas' deed de hogeschool niets tegen de wet, zo laat de minister aan de Tweede Kamer weten.

Volledig scherm
© anp

Bestuurders  in de publieke en semi-publieke sector mogen volgens de wet maximaal 75.000 euro meekrijgen bij hun ontslag. Maar omdat het in dit geval ging om een medewerker in een lagere functie gold dat maximum niet. De Onderwijsinspectie heeft de kwestie onderzocht naar aanleiding van kritische vragen van het CDA over de riante vergoeding.

,,Uit deze informatie heeft de inspectie helaas moeten concluderen dat er geen reden is voor handhaving op grond van de WNT (Wet Normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector)'', schrijft Jet Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Op gespannen voet 
Officieel kan de minister de Haagse Hogeschool dus niets maken, maar uit alles in de brief valt op te maken dat zij dat wel graag had gedaan. ,,Hoewel de onderhavige ontslagvergoeding niet door de WNT wordt gemaximeerd, staat deze wel op gespannen voet met het doel en de geest van de wet.''

Bussemaker verzekert de Kamer dat het kabinet werkt aan een nieuwe wet, waarin ook een maximum zal gelden voor medewerkers onder de top. 'Met die uitbreiding kunnen dit soort situaties worden voorkomen en ontslagvergoedingen van deze omvang zullen tot het verleden gaan behoren,' aldus de minister.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag