Volledig scherm
De hindoeschool in Den Haag. © Google Streetview

Minister Slob: Nieuw bestuur Hindoeschool of anders sluiten

De discutabele kwaliteit van onderwijs, het onveilige leefklimaat voor leerlingen en personeelsleden en financieel wanbestuur: er is volgens de Onderwijsinspectie van alles mis bij de Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag. De inspectie wil dat de minister ingrijpt.

Eerder dit jaar stuurden personeelsleden anoniem een brief naar diverse media, waarin ze aangaven dat er een angstcultuur heerst op de school. Zo zouden leerkrachten zich gedwongen voelen hun salaris deels af te dragen om het leerlingenvervoer mogelijk te maken.

Een ‘vrijwillige bijdrage’ van twee tot drie procent van het nettosalaris zou hieraan ten goede komen. ,,Het feit dat wij onder druk een handtekening moesten zetten op een machtiging, is niet vrijwillig.’’

De Onderwijsinspectie besloot onderzoek te doen naar het functioneren van de school aan de Mackaystraat, die zo’n 450 leerlingen telt. Gisteren kwam het rapport naar buiten. De school heeft nog pogingen gedaan openbaarmaking van het ‘tendentieuze’ rapport tegen te houden, maar de rechter ging daar niet in mee.

Op een drietal terreinen maakt de inspectie zich ernstige zorgen. De manier waarop de school wordt geleid, bijvoorbeeld. ‘Op de VAHON (Stichting Vooruitstrevend Algemeen Hindoe Onderwijs Nederland) is sprake van verschillende kampen en een patroon van belangenverstrengeling. Dit patroon vormt een bedreiging voor de kwaliteit van het onderwijs’. Daarnaast is de veiligheid niet gewaarborgd, constateert de inspectie. ‘In het bijzonder die van het personeel’. Een aantal medewerkers heeft hiervan anoniem melding gemaakt.

Verouderd

Ook is er veel aan te merken op de financiële bedrijfsvoering, meldt de inspectie. Er komt geld van overheid en ouders binnen, maar ‘de leermiddelen zijn voor een belangrijk deel afgeschreven en de inventaris is verouderd’. De inspectie gelooft niet dat de school zelf in staat is de problemen op te lossen en vraagt de minister om in te grijpen.

In een weerwoord schrijft het bestuur van de school: ,,VAHON vindt dat de inspectie een onvolledig, onjuist, tendentieus en suggestief rapport heeft gemaakt, waarin veel niet klopt en veel positieve zaken worden weggelaten.’’

Groep de mos heeft raadsvragen gesteld en wil dat slechte schoolbestuurders geen tweede kans krijgen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag