Volledig scherm
© Anjali Ramnandanlall

Ministerie wil uitleg over toegang tot maatschappelijke opvang

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vraagt de gemeente Den Haag waarom een aantal mystery guests vorig jaar geen zekerheid kreeg over een slaapplaats bij de maatschappelijke opvang.

In 2018 probeerden vijf door het ministerie ingehuurde mensen een plek te bemachtigen bij de opvang in Den Haag. Drie keer kregen zij die. In twee gevallen bleek het echter niet zeker of dat wel ging lukken. Het onderzoek is landelijk uitgevoerd. 

Ook in andere gemeenten kregen de mysteryguests niet altijd direct een slaapplaats aangeboden. Als redenen werden aangevoerd dat de hulpvrager geen band met de regio heeft of dat de opvanglocatie al vol was. Het is echter niet toegestaan een plek in de opvang te weigeren als iemand uit een andere regio komt. Het ministerie vraagt de gemeente om een bestuurlijke reactie, voordat een brief naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Overigens is er landelijk wel een lichte verbetering te zien. In 2017 kreeg 51 procent van de mystery guests een overnachtingsplaats, afgelopen jaar was dat opgelopen tot 57 procent. In 2017 werd Den Haag twee keer bezocht en werd in één geval opvang geweigerd.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag