Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Moeder die zoon sloeg met bezemsteel en zijn lippen insmeerde met peper voor rechter

Een Rijswijkse moeder wordt ervan verdacht haar destijds 11-jarige zoon te hebben geslagen met een bezemsteel. Ook zou ze zijn lippen hebben ingesmeerd met peper. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt zij een werkstraf van 100 uur. 

,,Hoe kom je aan die dikke lippen?” vroeg de vader van het jongetje in 2017. Het antwoord was door de zwelling maar moeilijk te verstaan. Maar de vader begreep het en belde meteen zijn ex met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld was. Tegen de politie zei hij dat zij toen had gezegd dat ‘de jongen niet tegen haar moest liegen’. En: ,,Als hij het weer doet zou hij nog een grotere peper uitgesmeerd krijgen.”

De dikke lippen waren nog maar een deel van de beschadigingen die de vader constateerde bij zijn zoon. Een jongen die wilder was dan zijn broer. Een bijdehandje, dat overal aan zat en amper geduld had om huiswerk te maken. Vader zag bij zijn zoon ook blauwe plekken op zijn armen, benen en heup. 

Dat kwam door de bezemsteel waarmee zijn moeder hem had geslagen, vertelde de jongen, die van de pijn nauwelijks kon slapen. Weer belde de vader zijn ex. Dit keer, zo zegt hij, kreeg hij te horen, dat ‘de jongen manieren moest leren. Hij moet zijn kamer opruimen’. Samen gingen vader en zoon naar de huisarts, foto’s werden gemaakt. Daarna stapten ze naar de politie.

Ontdaan

Het duurde nadien nog twee jaar, maar vandaag was dan toch een rechtszaak tegen de moeder. Een zaak die zo veel mogelijk ontdaan werd van alle emoties en waarbij zakelijk besproken werd of er juridisch bewijs is voor de mishandeling.

Dat is er, zegt het OM. Het Nederlands Forensisch Instituut bekeek de foto’s en zag dat het letsel goed kan passen bij een pak slaag met een bezemsteel. Een broer van de moeder en haar andere zoon zagen haar slaan met een bamboestok die na een paar tikken brak. Tegen de juf vertelde de jongen ook over zijn blauwe plekken. 

Quote

Dat was hup hup, ga zitten. Aan je huiswerk. Dat was geen slaan

Onzin zegt de moeder, samen met haar advocaat. De aangifte is verzonnen door haar ex. Hij was achter met betalen en ze had net een deurwaarder op hem afgestuurd om hem te dwingen 30.000 euro te betalen. Er is geen enkel technisch bewijs voor de peper op de lippen van de jongen. De blauwe plekken had hij opgelopen bij een vechtpartij in een park achter school. Geslagen met een dikke bezemsteel had ze hem nooit. Alleen die bamboestok, dat klopte wel. ,,Maar dat was hup hup, ga zitten. Aan je huiswerk. Dat was geen slaan.”

De jongen woont nu bij zijn vader. Zijn onderwijsniveau kelderde van de havo naar vmbo basis/kader-niveau. Contact met zijn moeder heeft hij niet meer. Zijn veel rustigere broer woont nog wel bij haar.  Dat gaat goed, zag onder meer de reclassering.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag