Volledig scherm
PREMIUM
Tiffany denkt dat andere ouders Schakenbosch moedwillig in een kwaad daglicht willen plaatsen. ,,Het zijn vaak vaders en moeders die uit de ouderlijke macht zijn gezet." © Frank Jansen

Moeder van overleden Davey (15): ‘Hij beroofde zichzelf niet van het leven in Schakenbosch’

Nooit had Davey (15) het over zelfdoding gehad. Dat de puber twee weken geleden om het leven kwam op zijn kamer in jeugdzorginstelling Schakenbosch, is volgens zijn moeder Tiffany een tragisch ongeval. ,,Direct nadat hij daar werd geplaatst, merkte ik aan alles dat hij weer beter in zijn vel zat."

Tiffany wil na de eerdere berichten over het incident in deze krant ook zelf haar verhaal doen. De reden die de Naaldwijkse daarvoor heeft, is wrang. ,,De dood van mijn zoon werd door tegenstanders van jeugdzorg inzet van een campagne om Schakenbosch te beschadigen. Onterecht." Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was wat haar overkwam, werd ze door sommigen van hen op Facebook zwartgemaakt, zelfs beschuldigd van ernstige misdrijven.

Ook werd de zelfdoding van Davey geduid als een wanhoopsdaad, van iemand die het leven uitzichtloos vond geworden na de plaatsing in het internaat, waar een gracht omheen ligt en 's avonds de deuren van de kamers op slot gaan. Net als in een gevangenis, terwijl de kinderen die in Schakenbosch zitten geen criminelen zijn, maar jongens en meisjes met gedragsstoornissen die zo ernstig zijn dat ze op geen enkele andere manier rust, reinheid en regelmaat kunnen worden bijgebracht.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag