Op de Scheveningseweg wonen al statushouders.
Volledig scherm
Op de Scheveningseweg wonen al statushouders. © Desirée Schippers

Mogelijk veel minder statushouders in stad

De gemeente Den Haag moet een flinke eindsprint inzetten om nog dit jaar 2200 vluchtelingen op te nemen. Althans: als de taakstelling 2200 blijft. Want nu het aantal asielzoekers flink achterblijft bij dat van vorig jaar, is dat nog maar de vraag.

De plek voor de containerwoningen bij het Hofbad.
Volledig scherm
De plek voor de containerwoningen bij het Hofbad. © Jacques Zorgman

Tot september kregen 811 vluchtelingen met een verblijfspapiertje onderdak in Den Haag. Tot de jaarwisseling moet wethouder Joris Wijsmuller (HSP) nog 1355 statushouders huisvesten om de taakstelling te halen. ,,We verwachten de komende maanden grotere aantallen te kunnen huisvesten, omdat in het vierde kwartaal veel grote locaties worden opgeleverd'', schreef de wethouder gisteren aan de raad.

Bij het Hofbad, aan de Zwaardvegersgaarde en op de Jupiterkade (Binckhorst) worden appartementencomplexen en containerwoningen gerealiseerd. Daar gaan in totaal bijna 400 statushouders wonen. Wijsmuller wijst ook nieuwe locaties aan: in drie panden aan het Zieken (nu anti-kraak) kunnen 40 statushouders terecht.

Voormalige ministerie van Sociale Zaken.
Volledig scherm
Voormalige ministerie van Sociale Zaken. © anp

Ontwikkeling
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Bezuidenhout zou dit jaar plek moeten gaan bieden aan 350 statushouders, maar dat gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. De ontwikkeling daar ligt stil omdat de beoogde koper het gebouw wil slopen. De gemeente wil het pand juist grotendeels behouden. Volgens Wijsmuller passen de 'schetsmatige' plannen van de koper niet bij zijn uitgangspunten.

De PvdA vindt vertraging 'onacceptabel': ,,De noodopvang moest daar eind vorig jaar dicht om de huisvesting van statushouders mogelijk te maken'', zegt fractieleider Martijn Balster.

Het is nog maar de vraag of de vertraging daadwerkelijk voor problemen gaat zorgen. Door de lagere asielinstroom is nog niet zeker dat alle extra 700 plekken die Den Haag bovenop de wettelijke taakstelling (1500) had aangeboden ook nodig zijn.

Tot dusver kwamen er vanaf januari 17.000 asielzoekers naar Nederland, tegenover bijna 60.000 in het hele vorige jaar. Daarom is opvangorganisatie COA 'mogelijk niet in staat om het volledige aantal extra statushouders dit jaar aan de gemeente Den Haag te koppelen', schrijft de wethouder.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag