Volledig scherm
MRDH zoekt nieuwe manieren om ov te financieren. © ANP XTRA

Mogelijke OV-taks om broodnodige uitbreiding in Randstad te kunnen financieren

De rijksoverheid onderzoekt de invoering van een ov-taks in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Met de heffing hoopt de minister van Infrastructuur en Waterstaat de broodnodige uitbreiding van het openbaar vervoer in de Randstad te kunnen financieren.

Huizenbezitters, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars profiteren van goed openbaar vervoer. Eigendom stijgt erdoor in waarde en daarom zouden deze 'baathebbers' best kunnen meebetalen aan nieuwe en betere ov-verbindingen, is de gedachte.

Om een groeistad als Rotterdam bereikbaar te houden, zijn enorme investeringen nodig. Nieuw te bouwen wijken vragen om nieuw openbaar vervoer. De metro en de tram in de Maasstad lopen nu al tegen grenzen aan. Daar komt bij dat beschikbare ov-gelden steeds vaker opgaan aan beheer, onderhoud en vervanging van rails en voertuigen. Er blijft minder over voor nieuwe investeringen.

3 miljard

Voor alle ov-ambities tot 2040 komt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) 3 miljard euro tekort. ,,Daarom moeten we zoeken naar nieuwe manieren van financieren", zegt een MRDH-woordvoerder. Niet voor niets presenteerde de metropoolregio eerder dit jaar de brochure Oei ik groei . Hierin werd al voorzichtig ingespeeld op 'inzet van stijgende grond- en woningwaarde' om de ov-kas te spekken.

De PvdA in Rotterdam maakt zich al langer zorgen over de stijgende onderhoudskosten voor ov, waardoor minder geld overblijft voor uitbreiding. Invoering van een ov-taks vindt raadslid Dennis Tak echter een slecht idee. ,,Met zo'n heffing ondermijn je het collectieve belang van openbaar vervoer. Het zijn niet alleen mensen die in de buurt van een metrostation of tramhalte wonen, die daar voordeel bij hebben", zegt hij. ,,Openbaar vervoer moet uit een collectieve pot worden betaald. Een kaartje is al duur genoeg."

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag