Volledig scherm
Malek F. is neergeschoten door de politie Den Haag. De dader werd onder meer met een taser bewerkt. © Robert Langeweg/Regio 15

Mogelijke terreurdaad: Haagse steker schreef dat ‘ongelovigen moeten lijden’

UpdateHet Openbaar Ministerie (OM) sluit niet uit dat de man die ervan verdacht wordt dat hij op Bevrijdingsdag in Den Haag drie mensen neerstak, toch een terroristisch motief had. Uit onderzoek tot nu toe is gebleken dat de verdachte, de 32-jarige Malek F., in een post op Facebook stelt dat ,,ongelovigen moeten lijden''. Al eerder bleek dat twee maanden voor de steekpartij een anonieme melding bij de politie was binnengekomen, waarin stond dat F. terroristische plannen zou hebben.

Eerder vandaag kwam naar buiten dat F. werd verdacht van bedreiging en poging tot moord met terroristisch oogmerk, maar dat bericht nuanceerde het OM tot 'poging tot moord met al dan niet terroristisch oogmerk'.

Op maandag 23 juli begint de pro-formazitting in de strafzaak tegen F. in het zwaar beveiligde Justitieel Complex Schiphol. Uit onderzoek blijkt nu dat Malek F. op Facebook schreef dat 'ongelovigen moeten lijden', maar daaruit blijkt nog niet honderd procent dat hij uit een terroristisch oogpunt handelde. Het OM wil alle opties openhouden.

De advocaat van Malek F., Job Knoester, zegt in ieder geval ‘geen splinter bewijs’ te zien dat zijn cliënt daadwerkelijk vanuit terroristische motieven handelde. ,,Het Openbaar Ministerie wil alle opties open houden. Ik verwacht dat er wel ‘afgeschaald’ zal worden.”

Het onderzoek is bovendien nog in volle gang, zo benadrukt Knoester. ,,De zaak is vorige week in Opsporing Verzocht geweest met de zoektocht naar de schrijver van het anonieme briefje. Wij hopen dat daar meer informatie over wordt gevonden, dat zou bevestigen dat er geen sprake was van een terroristisch oogmerk.”

'Verward'

Malek F. (32) stak op 5 mei drie mensen neer in de omgeving van de Haagse Hogeschool in Den Haag. De slachtoffers raakten zwaargewond. Burgemeester Krikke stelde al vrij snel na het incident - namens de gemeente, politie en het OM - dat hij 'in de systemen bekend stond als persoon met verward gedrag'. Voor deze uitspraak is ze door het stof gegaan. ,,Alle opties lagen open, dat hadden we duidelijker moeten communiceren'', zei ze tegen de raad.

Er ontstond namelijk al snel maatschappelijke onrust over zijn beweegreden, mede omdat F. 'Allahu Akbar' zou hebben geroepen. 

Verward

De verdachte vluchtte uit Syrië. Zijn twee jongere broers stelden, in een interview met deze krant, dat hij daarvan een trauma zou hebben opgelopen. Hij zou steeds verder zijn weggezakt in paranoïde gedachten en drugsgebruik. Hij werd opgenomen in GGZ-instelling Parnassia, maar werd volgens zijn familie te vroeg vrijgelaten.  Een van de slachtoffers van de steekpartij, een 21-jarige Zoetermeerder, overwoog Parnassia vervolgens voor de rechter te slepen.

In maart zou de politie een anonieme tip hebben gekregen dat Malek F. een terreurdaad zou plegen. In die maand deden politie, de AIVD, deskundigen van de gemeente Den Haag en betrokken instanties in het Veiligheidshuis onderzoek naar deze melding. Op dat moment zag de politie geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische plannen, maar kon dit ook niet uitsluiten. Op basis van deze ene melding en het feit dat er geen resultaten uit dit onderzoek kwamen, kon de politie hem niet aanhouden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag