Volledig scherm
PREMIUM
Monique leeft op straat en scharrelt haar kostje bij elkaar op de stations. © Henriette Guest

Monique leeft op straat: ‘Als je geen geld meer hebt, word je niet meer gezien als mens’

InterviewMonique heeft geen werk en geen huis, maar is nog nooit zo druk geweest. ,,Het gaat om overleven. Als ik even stilsta, ben ik verloren." Ze schrijft alles op in een boekje dat ze in duizendvoud op stations wil verspreiden. ,,Ik hoef er geen geld voor, maar wil dat iedereen weet hoe het is om op straat te leven."

Quote

Ik ben ook al blij met vijf cent. Mensen gooien het gewoon op straat, maar voor mij is tien keer vijf cent een broodje.

Monique

Monique komt te vroeg aan in het koffiehuis waar het interview plaatsvindt en wordt meteen weggestuurd. ,,Want wij weten van jouw gedrag hierbuiten", zegt de ober. Dus staat ze in de kou te wachten om haar verhaal te doen. ,,Het is mensonterend, hoe je soms wordt behandeld", zegt ze terwijl haar ogen vollopen. ,,Het kan iedereen gebeuren, die ober ook. Als hij me dan om hulp vraagt, zou ik er staan. Want ik begrijp het, ik kon vroeger ook op mensen neerkijken. Dat zal ik nooit meer doen.”

Vroeger had ze geld, werd ze niet weggestuurd uit koffiehuizen. Ze had een zeskamerwoning, een eigen onderneming zelfs, zegt ze, en drie kinderen onder haar hoede. Ze had geen flauw idee dat haar nieuwe vriend verslaafd was. Hij trok bij haar in en stal alles wat los en vast zat. Hij ging bij klanten langs en vroeg hun vooruit te betalen, stal haar nieuwe scooter en verkocht die voor wat coke. Voor ze het wist stond de politie voor haar deur en werd ze haar huis uitgezet, omdat ze de huur niet meer kon betalen. Haar vriend vertrok met de noorderzon, maar de schulden bleven.

Het is 18.00 uur, station Den Haag Laan van NOI. De drukste tijd van de dag. Mensen rennen trappen op en af, hebben haast om thuis te komen na een lange werkdag. Maar Monique heeft geen werk en geen thuis. Dus staat ze hier. En vraagt ze twintig cent aan voorbijgangers. ,,Het lijkt weinig, maar tien keer twintig cent is een overnachting in het daklozencentrum. Ik ben ook al blij met vijf cent. Mensen gooien het gewoon op straat, maar voor mij is tien keer vijf cent een broodje."

  1. Bruiloftsgast bespuugt beveiligingsbeambte nadat Lamborghini crasht, verhuurder doodziek van incident
    VIDEO

    Bruilofts­gast bespuugt beveili­gings­be­amb­te nadat Lamborghi­ni crasht, verhuurder doodziek van incident

    Een peperdure Lamborghini Huracan van een Utrechtse verhuurder, die onderdeel was van een trouwstoet, is vannacht in botsing geraakt met een busje op de kruising van de Pettendijk en de Lange Kruisweg in Maasdijk. Na de botsing liep het zodanig uit de hand dat een 30-jarige beveiligingsbeambte van het busje werd aangevallen en meerdere keren in haar gezicht werd gespuugd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag