Volledig scherm
© Dick Teske

Monument vernield door gestichte brand

De paasgedachte leefde afgelopen weekend niet bepaald bij een stelletje vandalen. Zaterdag werd 'De Naald' in Scheveningen ernstig vernield door een brand. Het monument liep veel schade op.

De voet van het monument is aan één kant verwoest door de brand. ,,Ook zitten er barsten in het steen'', laat de Scheveningse fotograaf Dick Teske weten. Volgens hem zijn veel Scheveningers erg boos over de vernieling. ,,Die voet heeft twee oorlogen doorstaan... Nu is het op een avond beschadigd.''

De Naald staat sinds 1865 op de boulevard en herdenkt het vertrek en de terugkeer van de eerste koning van Nederland, Willem I. 'God redde Nederland' staat er onder meer op te lezen. Belangrijk voor de grondlegging van Scheveningen, menen diverse inwoners. Teske vindt het daarom ook van belang dat het monument in ere hersteld wordt. ,,Je moet echt naar het beeld toe gaan om te schade te zien. Maar voor Scheveningen is het een belangrijk historisch monument.''

Schadebedrag
De gemeente laat weten dat de Naald morgen schoongemaakt wordt zodat duidelijk is wat er aan schade onder de restanten tevoorschijn komt. Over het schadebedrag en over de termijn waarop een en ander wordt hersteld kan daarom nu nog niets gezegd worden.

Wat voor materialen er zijn gebruikt om de brand te stichten is onbekend. Ook over de daders en hun motief is niets bekend. De politie roept getuigen op zich te melden.

In samenwerking met indebuurt Den Haag