Volledig scherm
De As-Soennah moskee in Den Haag. © anp

Moskeegangers bang naar vrijdagmiddaggebed te gaan

Bezoekers van de Haagse moskee As-Soennah vragen zich af of zij vrijdag nog wel naar het middaggebed durven. Volgens moskeebestuurder Abdelhamid Taheri zit de schrik er goed in na een dreigbrief aan het adres van het gebedshuis.

Quote

Als een kerk of synagoge slachtof­fer is van bedreigin­gen is het land te klein. Maar omdat dit gaat om moslims, gaat men snel over tot de orde van de dag.

Abdelhamid Taheri, bestuursvoorzitter as-Soennah-moskee

As-Soennah heeft, zeker na de aanslagen in Parijs, wel vaker te maken gehad met bedreigingen. Maar nooit waren die zo massaal aangepakt als deze keer.

,,Dit kan haast niet van één persoon komen. Ik heb contact gehad met tientallen moskeeën in Nederland. Al deze besturen hebben deze brief ontvangen. Zij maken zich, net als wij, grote zorgen over de veiligheid van hun bezoekers. Zeker na al het geweld tegen azc's moeten wij deze bedreiging uiterst serieus nemen.''  

Duivels
Op de anonieme brief is een groot hakenkruis met adelaar afgebeeld, die refereren aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Met de tekst: 'Binnenkort hoog bezoek varkens!' Met daaronder de mededeling dat de islam 'een valse en duivelse religie' is. 

Ongeruste moslims bellen de moskee plat met de vraag of het wel  verstandig is om naar het vrijdagmiddaggebed te komen. Normaal gesproken is het gebedshuis in de Schilderswijk dan tot de nok toe gevuld, met duizenden gelovigen.  

Rechts-extremisme
As-Soennah gaat samen met andere moskeeën in de regio aangifte doen bij de politie. Maar Taheri vraagt zich af of dat echt zal helpen.

,,Als een kerk of synagoge slachtoffer is van bedreigingen is het land te klein. Maar omdat dit gaat om moslims, gaat men snel over tot de orde van de dag. Ik heb tot nu toe ook nog geen afkeurend geluid vanuit de politiek gehoord. Heel kwalijk. Men heeft het alleen over extremistische moslims, maar dit zijn ook extremisten. Rechts-extremisten.''

De As-Soennah heeft zelf de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd. Taheri houdt de details daarvan liever voor zichzelf.

  1. ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag duurt’
    live-twitter

    ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmer­rie die tot op de dag van vandaag duurt’

    Bij de Haagse rechtbank dient vanochtend de zaak van de 29-jarige Roy B. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de 17-jarige Rotterdamse scholier Orlando Boldewijn uit Rotterdam. De moeder van Orlando woont de regie-zitting bij. Ze gaf aan te hopen dat er meer bekend wordt over wat er in februari 2018 nou precies met haar zoon is gebeurd. Verslaggever Sander Sonnemans twittert live vanuit de rechtbank. Volg zijn tweets onderaan dit artikel.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag