Een moslima tijdens een protest tegen racisme. Vanuit heel Nederland komen meldingen binnen van moslimvrouwen met nare ervaringen vanwege het dragen van een hoofddoek en een mondkapje.
Volledig scherm
PREMIUM
Een moslima tijdens een protest tegen racisme. Vanuit heel Nederland komen meldingen binnen van moslimvrouwen met nare ervaringen vanwege het dragen van een hoofddoek en een mondkapje. © ANP

Moslima met mondkapje ‘geweerd’ bij gemeente: ‘Maar er is toch geen verbod op mondkapjes!’

Terwijl half Nederland met gezichtsbedekking loopt, blijft de nikab verboden in overheidsgebouwen. Maar ook moslima’s met een hoofddoek en mondkapje klagen dat ze niet worden geholpen bij gemeentelijke loketten. Ook op straat en in het ov wordt deze groep steeds vaker aangesproken, meldt het landelijk Meldpunt Islamofobie.

 1. 1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
  PREMIUM

  1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee

  Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

 1. Zo wordt brouwerij Eiber naar de zesde etage getakeld
  Play

  Zo wordt brouwerij Eiber naar de zesde etage getakeld

 2. Klusser vindt mogelijk explosief in woning Nobelstraat
  Play

  Klusser vindt mogelijk explosief in woning Nobel­straat

Den Haag