Volledig scherm
© AD

Muren en auto's beklad met 'IS' in Voorburg

UpdateIn zwarte en witte graffiti prijken de woorden 'IS' en 'ISIS' op muren en auto's. Afgelopen nacht werden Voorburgse inwoners van de wijk Bovenveen het slachtoffer van vandalen die Islamitische Staat-teksten op hun huis of auto kalkten.

De politie kan nog geen antwoord geven op de vragen hoe laat het vandalisme precies heeft plaatsgevonden en wie er vermoedelijk achter deze actie kan zitten. 

Agenten troffen leuzen aan op in ieder geval vijf auto's en twintig woningen, een school en een bedrijfspand in de Van Beijerenstraat, de Jacob van Lennepstraat, de Versteegstraat, de Herman Heijermanshof  en de Douwes Dekkerstraat. De politie doet onderzoek en voert onder andere een buurtonderzoek en een forensisch onderzoek uit. ,,We denken niet dat het om een gerichte actie gaat", meldt de politiewoordvoerder.

'Dit moet snel schoongemaakt worden'
Op de muren van basisschool De Dijsselbloem staan teksten als 'neuk Wilders', 'joden gaan dood' en de '7 september 2016 aanslag'. Een ouder van twee scholieren reageert geschokt: ,,Dit soort dingen wil je niet. Dit is opstoken en mensen uiteendrijven. Dat is het doel van IS en dit zijn de symptomen'', zegt de vrouw die niet met haar naam in de krant wil. Ze heeft de directie van de school gevraagd de teksten zo snel mogelijk te verwijderen. ,,Je wil niet dat kinderen dit lezen.'' 

Weer in Voorburg
Bijna twee jaar geleden werden in Voorburg ook meerdere gebouwen volgekalkt met anti-Joodse leuzen en IS-teksten. Toen was ook basisschool De Driemaster de klos. ,,Daar hebben ze de muren moeten overschilderen'', vertelt de moeder. Voor die bekladdingen is nooit iemand opgepakt, meldt de politie Den Haag. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag