Volledig scherm
De 'Doodencel 601' van het Oranjehotel met gedenkboek voor de slachtoffers © anp

Museum 'Oranjehotel' komt er in Scheveningen

Het Herinneringscentrum Oranjehotel komt er. Een deel van de oude cellenbarakken van de Scheveningse gevangenis wordt gerestaureerd. Er komen bovendien een informatiecentrum en een monument bij.

De kogel is door de kerk met het besluit dat het Haagse college van b en w dinsdag nam om eenmalig 750.000 euro bij te dragen aan het project en jaarlijks een ton beschikbaar te stellen voor de exploitatie. Gecombineerd met geld van het rijk en het V-fonds,  is de stichting Oranjehotel daardoor in staat het project van de grond te krijgen. Het herinneringscentrum zou in  2018 open moeten gaan.  

Geuzennaam
In de Tweede Wereldoorlog werden in totaal ongeveer 26.000 mensen op last van de bezetter vastgezet in de Scheveningse gevangenis. Velen van hen werden geëxecuteerd op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. De gevangenis kreeg de geuzennaam 'Oranjehotel'.

Eén van de dodencellen, nummer 601,  werd  na de oorlog als gedenkplaats in de oude staat gehandhaafd. Sindsdien houdt de stichting Oranjehotel er jaarlijks op de laatste zaterdag van september een herdenking.

Al lang bestond de wens van de cellenbarakken een museum te maken. Daartoe moeten ze los worden gemaakt van het gevangeniscomplex. Drie jaar geleden maakte architect Menno Homan daar een ontwerp voor. De 'Doodencel 601' blijft het hart van het geheel.

Naast een informatiecentrum komt er ook een herdenkingsplaats buiten. Aan de andere kant van de Van Alkemadelaan wordt in de duinrand, een monument gebouwd, dat uitzicht biedt op de Waalsdorpervlakte. De financiering vormde lang een struikelblok, maar door de bijdrage  van Den Haag kan het plan nu worden uitgevoerd.  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag