Mysterie opgelost! Man die in tal van oorlogsfilmpjes opduikt is Jan Bouman, die stierf na opmerkelijk leven
Het raadsel rond de lange man met vlassige baard en alpinopet is opgelost. Het Haags Gemeentearchief zocht naar de identiteit van deze man die op veel filmbeelden van Den Haag opdook van de eerste vrije dagen na de Tweede Wereldoorlog. Met de massale hulp van het publiek is zijn identiteit in een week tijd bekend geworden: Jan C. Bouman, kapitein en leider van de Landelijke Filmdienst der Binnenlandse Strijdkrachten.
Delen per e-mail
Het blijkt een man met een bijzondere levensloop die in 19 november 1978 ten einde kwam op een boot van Stockholm naar Götenborg. Bouman stierf daar op 66-jarige leeftijd. Of zijn dood opzet was of toch een ongeval is nooit duidelijk geworden. Maar eerst terug naar de zoektocht.
De bebaarde man met kenmerkende pet en ronde bril kwam meermaals voor in nieuwe beelden vanuit de Tweede Wereldoorlog die het Haags Gemeentearchief in handen had gekregen. Zo was hij te zien bij de proclamatie die in mei 1945 in Den Haag werd opgeplakt en waarop de bevrijding en overgave van de Duitse bezettingsmacht vermeld staat. En dook hij op in een filmpje van de arrestatie van NSB-leider Anton Mussert aan de Korte Vijverberg. Hij verscheen zo vaak, dat het archief een zoektocht begon.
Naar het stadhuis
De afgelopen week kwamen tientallen tips binnen van nieuwsgierige mensen die mee zochten. Zo kwam een vrouw zelfs naar het stadhuis met foto’s van haar opa uit 1980. Ze wist zeker dat hij het was. Maar dat was niet zo. Verschillende namen passeerden de revue. Henri Berssenbrugge, Menno Huizingo, Paul Schuitema. Zij bleken het allemaal niet te zijn.
Tot het archief een tip binnenkreeg die uiteindelijk leidde tot de juiste naam: Jan C. Bouman. Tijdens de oorlog werkzaam als kapitein en leider van de Landelijke Filmdienst der Binnenlandse Strijdkrachten. De man blijkt een opmerkelijke levensloop te hebben gehad. ,,Het meest opvallende vond ik dat er na de oorlog werd getwijfeld aan zijn vaderlandsliefde”, vertelt Wendy Louw van het archief. ,,Was hij goed of slecht?”
Bouman kwam tijdens de oorlog een paar keer in Berlijn voor besprekingen met zijn zakelijk partner Marten Toonder (tevens de schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes). Toonder had daar opdrachtgevers, Bouman ging mee voor de zakelijke belangen. Opmerkelijk: in de latere biografie van Toonder laat hij zich negatief uit over zijn voormalige partner. Waarom is een raadsel.
Bouman moest voor de Filmzuiveringscommissie verschijnen vanwege die activiteiten in Duitsland. En hoewel hij kon bewijzen in het verzet te hebben gezeten, werd hij voor een jaar geschorst als filmmaker. Daarop nam hij ontslag uit de Legerfilmdienst.
Moet je nagaan hoeveel impact het destijds had of iemand goed of fout was
Het duurde tot 1948 tot de naam van Bouman was gezuiverd. Maar diezelfde naam was al zo bezoedeld dat hij klaar was met Nederland en naar Zweden verhuisde. ,,Moet je nagaan hoeveel impact het destijds had of iemand goed of fout was”, aldus Louw.
In Zweden bouwde hij een verder leven op. Hij hertrouwde, promoveerde en zette zich in 1967 in voor de vrijlating van de Griekse oud-premier Andreas Papandreou en zanger Mikis Theodorakis. Zij waren na een staatsgreep gevangen gezet.
Bouman werd uiteindelijk 66 jaar oud. Zijn leven kwam in 1978 abrupt ten einde tijdens een bootreis van Stockholm naar Götenborg. Hij stierf aan een combinatie van een overdosis barbituraten en overmatig alcoholgebruik. De vraag is altijd gebleven: was dit per ongeluk of met opzet?
Het Haags Gemeentearchief is nog druk bezig met het verder uitpluizen van het leven van Bouman. Had hij kinderen? Kleinkinderen. Dat is nog niet bekend. ,,Maar voor nu is er al een stukje helderheid geschapen”, zegt Louw. ,,Daar gaat het voor ons om.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Alles over de sport in de regio Den Haag
-
Familia-Castillo extra gemotiveerd tegen AZ: ‘Ik heb vorige week nog met die jongens getraind’
Toen ADO Den Haag vorige week zaterdag in Waalwijk tegen RKC speelde, was Juan Familia-Castillo nog geen speler van de club. Maar vier dagen later stond hij in het belangrijke thuisduel met VVV ineens in de basis. En zaterdagavond wacht alweer een confrontatie met de ploeg waarmee hij tot ruim een week geleden nog op het trainingsveld stond.
-
Museum Voorlinden stelt zijn meest ambitieuze tentoonstelling nog een jaartje uit
Museum Voorlinden in Wassenaar heeft besloten de geplande overzichtstentoonstelling GROUND van kunstenaar Antony Gormley te verplaatsen naar de zomer van 2022. Oorspronkelijk zou deze expositie dit voorjaar naar Wassenaar komen. De huidige coronamaatregelen hebben volgens het museum een te grote impact op de beleving van de tentoonstelling. -
Video Rijswijker schrikt wakker van harde knal, auto brandt volledig uit
Een Rijswijker is zich vannacht kapot geschrokken toen hij om 02.30 uur vanuit zijn huis aan de Huis te Landelaan een enorme knal hoorde. Direct sprong hij uit bed om uit het raam te kijken en dus te zien wat er aan de hand was: vlammen verzwolgen een auto terwijl een in het zwart gehulde jonge man de benen nam. -
PREMIUM
Video Wie is deze ‘man met vlassige baard en alpinopet’ die aan zijlijn van eerste vrije dagen na de oorlog staat?
Wie is toch die man met dat vlassige baardje die in meerdere filmpjes opduikt van kort na de Tweede Wereldoorlog in Den Haag? Bij onderzoek van de verzameling van de historische beelden van het Haags Gemeentearchief kwam hij zo vaak voorbij dat het archief een zoektocht is begonnen. ‘We hopen achter zijn identiteit te komen.’
In samenwerking met indebuurt Den Haag