Volledig scherm
PREMIUM
Karel de Rooij in de foyer van de Koninklijke Schouwburg met uitzicht op de voormalige Amerikaanse ambassade: ,,Wat dacht je van een theater daar?'' © Frank Jansen

Na Pia Beck graag meer variété aan zee

Met een ode aan Pia Beck in de Lourdeskerk begint een reeks entertainmentprogramma's rond 200 jaar badplaats Scheveningen. Als het aan Karel de Rooij ligt, komt er nog veel meer variété aan zee.

Hamburg heeft zijn Hansa-Theater, in Berlijn zorgt de Wintergarten voor ouderwets topamusement en in Hannover en Essen trekken de vestigingen van GOP volle zalen met een in Duitsland beproefde formule van Varieté für das Hier und Jetzt.

Als het aan podiumkunstenaar Karel de Rooij ligt - bekend als de kleine van het duo Mini & Maxi - krijgt Den Haag ook een dergelijk theater. Met Scala heeft hij al een prachtige naam bedacht en aan goede artiesten ontbreekt het evenmin. Nu nog de ondernemer zien te vinden die brood ziet in het idee dat zich in Duitsland al heeft bewezen.

,,Het woord variété klinkt oubollig, maar het is een kunstvorm van alle tijden en juist aan een herwaardering bezig'', zegt Karel de Rooij. ,,Neem een gezelschap als Scapino Ballet, dat komt in september een paar weken terug in theater Carré met Ting!. Daar doen niet alleen dansers aan mee, maar ook circusartiesten en popgroep Nits. Zulke kruisbestuivingen zie je steeds vaker. Kunstenopleiding Codarts in Rotterdam heeft een aparte afdeling voor circus. De studenten worden op een hoog niveau opgeleid, maar voor hen is in Nederland nauwelijks werk. In dit genre gebeurt het vaak dat Nederlandse artiesten in het buitenland bekender zijn dan in Nederland. Dat is zonde want we barsten hier van het talent, zeker ook in Den Haag.''

  1. VVD: Vuurwerkfestival moet doorgaan omdat het goed is voor Scheveningse economie
    Play

    VVD: Vuurwerk­fes­ti­val moet doorgaan omdat het goed is voor Schevening­se economie

    Werk met strandtenthouders samen om dit jaar een veilige en verantwoorde editie van het Internationale Vuurwerkfestival Scheveningen op poten te zetten. Dat pleidooi doet de Haagse VVD-fractie richting de gemeente. Op dit moment is niet duidelijk of en wanneer het festival precies gaat plaatshebben. Gemikt wordt op een datum na de zomer, omdat de enorme drukte tijdens de zomervakantie een potentieel onveilige situatie kan veroorzaken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag