Volledig scherm
De ijscoman op het Binnenhof krijgt het na de renovatie waarschijnlijk drukker. © Frank van Rossum

'Na renovatie nog meer bezoekers Binnenhof'

Tijdens de megaverbouwing van het Binnenhof moeten er dagelijks toch evenveel bezoekers naar het regeringscentrum komen als nu. Die doelstelling heeft het kabinet afgesproken met de gemeente Den Haag. Jaarlijks bezoeken zo'n twee miljoen mensen het monumentale hart van Den Haag.

Volledig scherm
Een cameraman filmt vochtplekken in een van de gebouwen aan het Binnenhof.

Een informatiecentrum, een brug over het plein en speciale rondleidingen moeten ervoor zorgen dat er tijdens de renovatiejaren vanaf 2020 genoeg publiek blijft komen. En als de Tweede en Eerste Kamer klaar zijn, is er zelfs plek voor meer bezoekers, schrijft minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer. ,,Die stijging betreft zowel het aantal scholieren, als na de renovatie logistieke beperkingen zijn  weggenomen, als overige bezoekers,'' meldt de minister.  

Verbouwing
De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn dringend aan een opknapbeurt toe. Medewerkers klagen over 'lekkende daken met houtrot', asbest en verouderde ICT-systemen. Na onderzoek koos Blok vorig jaar voor de variant waarbij alle bewoners van het Binnenhof 5,5 jaar lang verhuizen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg en het voormalige pand van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout/Kazernestraat. Kosten: 475 miljoen euro.

Kritiek
De verbouwplannen kwam Blok op een karrenvracht aan kritiek te staan. Ondernemers op en rond het Plein vrezen voor hun omzet. ,,Een leeg Binnenhof betekent minder toeristen, minder politici, minder ambtenaren. En huurders kunnen hun contracten gaan opzeggen. Dat wordt dan een kale boel hier,'' waarschuwde Maruschka Greven afgelopen najaar namens de ondernemers. Ook in het parlement is flinke weerstand: de Eerste Kamer vindt dat de verbouwing best korter kan, veel partijen in de Tweede Kamer zetten eveneens vraagtekens bij het oorspronkelijke voorstel van het kabinet.

Volledig scherm
Een deels gedempte Hofvijver zou ook als bouwplaats kunnen dienen. © anp

Meer opties
Daarom heeft Blok andere renovatievarianten uitgewerkt. Het kabinet zet de deur nu nadrukkelijk op een kier voor verbouwing waarbij eerst alle gebruikers vertrekken, maar de Eerste Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken al na een kleine drie jaar terugkeren. Hierdoor moeten Tweede Kamerleden wel een jaar langer wachten tot ze weer in hun eigen 'huis' kunnen vergaderen. Deze optie is 7 miljoen euro duurder dan eerste keus van het kabinet.  

Dan is er nog een gefaseerde variant, waarbij er gedurende de verbouwing wel voortdurend politici op het Binnenhof blijven werken. De totale renovatieduur is dan zeven jaar, de kosten bedragen 525 miljoen euro. Omwonenden betalen dan ook een prijs. ,,Het bouwterrein moet voor een belangrijk deel buiten het Binnenhof gezocht worden omdat het Binnenhof zelf deels in gebruik blijft.''

Hofvijver
Daarom zou de Hofvijver deels dichtgestort moeten worden, zodat daar bouwkranen geplaatst kunnen worden. ,,Ook komen er bouwketen aan de kant van het Buitenhof tot aan de trambaan.'' Later zouden dan het Plein en Lange Poten deels als bouwplaats fungeren.

Als de Tweede en Eerste Kamerleden toch kiezen voor deze duurdere optie, dan moet Blok opnieuw met de gemeente in overleg: het Haagse stadsbestuur ziet het liefste een zo kort mogelijke periode van verbouwing.

Volledig scherm
© anp

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag