Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Naamsverandering museum valt niet bij iedereen in de smaak: ‘Zonde!’

PollHet Gemeentemuseum Den Haag is vanaf het najaar van 2019 niet meer. Het museum maakte vandaag bekend vanaf dan onder de naam Kunstmuseum Den Haag verder te gaan. Vooral op Twitter blijkt niet iedereen onder de indruk te zijn van de naamsverandering. 

Met de naamsverandering wil het museum duidelijk maken waar het voor staat: moderne en toegepaste kunst in Den Haag. Uit verschillende onafhankelijke onderzoeken die het museum de afgelopen jaren heeft laten verrichten, bleek namelijk dat de naamsbekendheid onder Nederlanders ‘erg laag’ is. 

Het Gemeentemuseum wordt dus het Kunstmuseum. Op Twitter blijkt niet iedereen gecharmeerd te zijn van de naamsverandering. ,,Goed dat eindelijk onderscheid wordt gemaakt met de Haagse musea die geen kunst exposeren”, reageert iemand sarcastisch. Een ander: ,,Zonde! Die unieke naam was juist zo herkenbaar.” 

Tussen de negatieve reacties zijn er een paar mensen die het wel zien zitten: ,,Slimme keuze, wanneer uit onderzoek blijkt dat de naam een drempel is voor bezoek en toegankelijkheid.”

Positief

Benno Tempel, directeur van het museum, laat weten al de hele dag door reacties binnen te krijgen, voornamelijk positieve. ,,Ik reed net over de Fred (red: Frederik Hendriklaan) waar ik door mensen werd toegeroepen. ‘Leuk!', ‘Gaaf!’ Waar wij veel waarde aan hechten, is de band met Den Haag. En het valt op dat het hier enorm leeft.‘’ De negatieve reacties op Twitter lijken hem niets te doen. ,,Daar hecht ik dan weer niet veel waarde aan.‘’

De beslissing is dan niet zomaar genomen. Zo zijn er maanden aan onderzoek voorbij gegaan en werden collega’s uit de kunstwereld ingelicht en gevraagd naar hun mening. ,,Ik weet nog dat Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum, hier een paar maanden geleden op bezoek was. We stonden samen voor het gebouw en ik zei tegen hem: ‘Ik moet je wat voorleggen’ en vertelde hem over de plannen. Hij keek naar het gebouw, dacht na en antwoordde: ‘Ja. Grappig eigenlijk, die naam wordt in Nederland nog niet gebruikt’.‘’

Tempel is het ook niet eens met de opmerkingen dat het Kunstmuseum niet echt een naam is die zich onderscheid van andere musea die ook kunst exposeren. ,,De mensen die dat denken wens ik een museumkaart toe. Je hebt zóveel musea die wat anders exposeren. Naturalis, het Spoorwegmuseum, het Openluchtmuseum, ga zo maar door.'' 

Het is niet de eerste keer dat het museum van naam veranderde. In 1866 heette Het Gemeentemuseum nog Museum voor Moderne Kunst en later Museum van Dienst voor Schone Kunst.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Poll

Wat vind jij van naamsverandering van Gemeentemuseum?

  • Goed idee! (13%)
  • Best (7%)
  • Neutraal (11%)
  • Niet echt een goed idee (27%)
  • Verschrikkelijk! (42%)
2854 stemmen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag