Naast Den Haag ook in randgemeenten forse bevolkingsgroei

Interactieve kaartIn Den Haag zijn er in 2017 maar liefst 6.648 personen bijgekomen. Maar ook kleinere gemeenten rondom Den Haag groeiden relatief hard. Dat blijkt uit voorlopige cijfers over de eerste elf maanden van 2017 van het CBS.

De hofstad staat op de tweede plek van Nederland wat betreft bevolkingsgroei, achter Amsterdam. Bijna 6.000 mensen kwamen vanuit het buitenland naar Den Haag, ruim 2.200 mensen kwamen erbij via natuurlijke aanwas (het verschil tussen sterfte en geboorte). Uit Den Haag zijn er 1.525 mensen in 2017 vertrokken naar een andere gemeente.

Ook kleinere gemeenten rond de grote steden groeiden relatief hard in 2017. Rijswijk kreeg er 1.062 personen bij, Westland 1.705, Pijnacker-Nootdorp 949 en Delft 978. Deze bevolkingsgroei valt volgens het CBS vooral te verklaren door het aantal jonge gezinnen dat wegtrekt uit de grote steden en zich settelen in deze gemeenten.

Gelijk

Opvallend genoeg blijft de bevolking in Zoetermeer nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Er zijn dan wel 476 mensen bijgekomen door natuurlijke aanwas en buitenlandse migratie, maar er zijn 438 mensen weggegaan naar een andere stad. 

Ook in Wassenaar blijft het aantal inwoners bijna gelijk aan vorig jaar. Daar is een sterfte-overschot, wat betekent dat er meer mensen gestorven zijn dan geboren. 

Volledig scherm
© Thinkstock

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag