Volledig scherm
De bark Europa in aantocht. Eén zeemijl vooruit wordt gevolgd door twee zeemijlen achteruit. © Arthur Smeets

'Nacht van de rode wacht' veel rustiger dan verwacht

ZeebenenHet is 03.30 uur. Leden van de rode wacht op de bark Europa worden door hun voorgangers wakker gemaakt om zich voor te bereiden op hun shift. De werk-dag van de rode wacht op het Nederlandse zeezeilschip is begonnen.

De 44 leden van de reiscrew draaien dagelijks twee tot drie diensten, ingedeeld naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Dit om de vaste crew tijdens de tocht naar Scheveningen bij te staan. Het meewerken op het Nederlandse schip is onderdeel van de bijzondere ervaring die zeezeilen op de Europa is.

Het is een rustige nachtelijke dienst voor de vijftien man tellende rode wacht, die onder meer het roer in handen heeft op het achterdek of op het voorsteven mogelijke obstakels in de gaten houdt. De dienst is begonnen om 04.00 uur. Ruim een uur later wordt het anker uitgeworpen, om tijdens de race naar de hofstad niet verder richting de Franse kust af te drijven en zo de gemaakte voortgang om zeep te helpen. De stroming is sterker dan de wind en dat betekent dat één zeemijl vooruit wordt gevolgd door twee zeemijlen achteruit.

Slapen

De leden van de rode wacht hebben het eenvoudiger dan de eerdere witte wacht, die langer dan gepland aan het werk werd gezet om een andere zeilmanoeuvre uit te voeren. Voorlopig is er alleen een uitkijk nodig en dat laat de rode wacht zich geen twee keer zeggen. De meeste mannen, vrouwen en tieners liggen met hun jas aan lekker te slapen, verspreid over de banken in het dekhuis. Anderen bekijken filmpjes en foto's op hun telefoon. Hun mobieltjes moeten het op Het Kanaal meestal doen zonder internet. Ondertussen staat op het voorsteven telkens een tweetal vol in de wind op de uitkijk voor naderende schepen.

Om 07.00 uur verschijnt kok Gjalt Gaastra in het dekhuis met huisgemaakt brood, melk en pap. Het Noorse bemanningslid Peder Smith zet schalen met fruit op de bar. Langzaamaan ontwaken de door de wind afgekoelde 'wachters' om zich met thee en koffie op te warmen. Er komt weer leven in de wacht.

Sein

Na het ontbijt kijken vijftien wachters naar de klok, die langzaam richting 08.00 uur tikt. Voor de meesten het sein om weer een aantal uur te gaan slapen, voordat er tussen 14.00 uur en 16.00 uur een nieuwe dienst staat gepland. Tussen middernacht en 04.00 uur is de rode wacht ook weer aan de beurt om op het schip een oogje in het zeil te houden.

De binnenkomst van het Deense bemanningslid Anna Jensen verstoort de rust. ,,Eet rustig jullie ontbijt op. Kunnen jullie mij daarna helpen met het natspuiten, schrobben en weer afnemen van het dek?''

Vanwege het gebrek aan wind heeft de organisatie van de Liberty Tall Ships Regatta gistermiddag om 14.00 uur met de finishvlag gezwaaid, veel eerder en na minder zeemijlen dan gehoopt. De uitslag van de race wordt morgen (donderdag) in Scheveningen bekendgemaakt.

Het kanaal: Een mooie combinatie van vakantie en onderwijs

Op de bark Europa worden onderwijs en vakantie gecombineerd. De Zuid-Afrikaanse Deborah Robertson-Andersson geeft op de boot dagelijks colleges over het leven op zee en de plaatsen die de bark Europa op haar reis aandoet, zoals Horta en Ascension. Zo werd er door de aan de Universiteit van KwaZulu-Natal gevestigde honorary research associate onder meer gesproken over het diepzeeleven, inktvissen, de evolutie van walvissen en fifty shades of jellyfish.

Het Britse bemanningslid Natalie Razavi verzorgde gisteren een masterclass zeilen ten opzichte van de wind stellen, terwijl kapitein Jelte Hibma dagelijks een update geeft over de voortgang van de Liberty Tall Ships Regatta.

Alle deelnemende schepen aan Sail zijn vrij te bezichtigen

De Haagse kust staat van 20 tot en met 23 juni in het teken van Sail op Scheveningen. Bij dit nautische evenement doen 24 zogenaamde tallships uit 10 verschillende landen de hofstad aan.

De klassieke zeilschepen racen vanuit het Franse Rouen naar Scheveningen en maken daar morgenochtend tijdens een spectaculaire Sail-In Parade hun opwachting. De schepen zijn vrij te bezichtigen en in sommige gevallen beschikbaar om op mee te varen. Op zondag 23 juni varen de schepen tijdens de Sail-Out Parade de Scheveningse haven weer uit.

Kijk voor meer informatie op de website sailopscheveningen.nl

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier! 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (31%)
  • Geen mening (11%)
1456 stemmen