Volledig scherm
Dankzij TU grossiert Delft in patentaanvragen. © Fred Leeflang

Nauwelijks patenten in Den Haag

Delft is met afstand de meest innovatieve stad van Zuid-Holland. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Lausanne, die wereldwijd onderzoek heeft gedaan naar de aanvraag van octrooien. Delft staat na Eindhoven op de tweede plaats, Den Haag blijft ver achter.

Delft heeft zijn positie te danken aan de aanwezigheid van de TU. Op de universiteit worden veel uitvindingen gedaan waarvoor een octrooi wordt aangevraagd. Een aansprekend recent voorbeeld is het baanbrekende onderzoek naar quantumcomputers in Delft. Op de technologie die de voorwaarden voor supersnelle computers schept, zijn diverse patenten aangevraagd. 

De universiteit van Lausanne deed uitgebreid onderzoek naar innovatie. De Zwitserse onderzoekers bekeken alle octrooien die tussen 1980 en 2014 werden aangevraagd. Wereldwijd waren dit er bijna 19 miljoen. Van al deze patenten achterhaalden ze waar de aanvrager (bijvoorbeeld een commercieel bedrijf, universiteit of octrooibureau) gevestigd is. Vervolgens vertaalde het bedrijf LocalFocus alle Nederlandse patenten naar gemeente.

Lichtstad

In 35 jaar tijd patenteerden Nederlandse uitvinders minimaal 72.000 innovaties. Eindhoven mag zich zowel in absolute als relatieve zin de patenthoofdstad van Nederland noemen. In de lichtstad werden van 1980 tot 2014 meer dan 10.000 innovaties vertaald in een octrooi. De voornaamste motor van de innovaties in Eindhoven is Philips, direct gevolgd door de TU Eindhoven.

Delft blaast op innovatief gebied een behoorlijk partijtje mee, al ligt het een straatlengte achter op Eindhoven. Met de TU als grote aanjager werden ruim 1500 octrooien aangevraagd.

Als innovatieve stad verslaat Delft Wageningen en Enschede, waar ook universiteiten zijn gevestigd die zijn gespecialiseerd in bèta-wetenschappen. Delft komt in het door LocalFocus gepresenteerde overzicht in de genoemde periode tot 15,5 patenten per duizend inwoners. In Zuid-Holland is de stad daarmee met afstand koploper. Gemeenten als Westland (4,3 patenten per duizend inwoners), Den Haag (2,9) en Rotterdam (2,3) blijven daarbij ver achter. In Nederland worden bovengemiddeld veel octrooien aangevraagd voor civiele techniek, elektrische apparatuur en 'overige speciale machines'.

Reageren? hc.lezers@ad.nl

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag